Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Slokdarmatresie

Een slokdarmatresie of een afgesloten slokdarm is een aangeboren afwijking waarbij de verbinding tussen keel en maag niet gemaakt is of waarbij er een abnormale verbinding is met de luchtwegen.

Slokdarmatresie: over deze aandoening

Over deze aandoening

Een slokdarmafsluiting is een aangeboren afwijking. Dat wil zeggen dat de afwijking ontstaat tijdens de zwangerschap. Vaak is er bij een slokdarmafsluiting sprake van een verbinding tussen de slokdarm en de luchtpijp. Dan kan er voeding via de slokdarm in de luchtwegen terecht komen.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 60 kinderen geboren met een vorm van een slokdarmafsluiting.  

Oorzaak

Het is niet duidelijk waarom die splitsing niet goed gaat. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de rol van erfelijkheid en omgevingsfactoren. Tot nu toe is er geen oorzaak gevonden. 

Symptomen en gevolgen

De meest voorkomende luchtwegklachten die na de slokdarmoperatie blijven bestaan zijn hoesten, een piepende ademhaling en benauwdheid. Minder voorkomend zijn luchtweginfecties, waardoor de wanden van de kleinere luchtwegen aangetast kunnen worden (bronchiëctasieën).

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Slokdarmatresie wordt verholpen door een operatie. Daarna blijft ongeveer 75% van de patiënten klachten van de luchtwegen houden.

Bij het bereiken van de volwassen leeftijd worden de controles van de kinderarts door ons overgenomen. U bezoekt dan de polikliniek Longgeneeskunde. Metingen die na het eerste bezoek worden gedaan zijn: een bloedonderzoek, een longfunctie en een CT-scan van de longen.

Met wie heeft u te maken?

U kunt te maken krijgen met de volgende zorgverleners:

  • Longartsen
  • Radiologen
  • MDL
  • Gespecialiseerd verpleegkundigen
  • Research verpleegkundigen
  • Fysiotherapeuten
  • Psychologen
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor