Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Stotteren

Stotteren is onvloeiend spreken dat onwillekeurig optreedt: mensen weten wat ze willen zeggen, maar kunnen het op dat moment niet met een vloeiend spreekritme. Het is herkenbaar aan het blijven hangen tijdens het spreken en herhalingen.

Stotteren: over deze aandoening

Wat is stotteren?

Bij stotteren worden de spraakbewegingen instabiel. In de spontane spraak komen klankherhalingen, -verlengingen en blokkades voor.

De precieze oorzaak van stotteren is niet bekend, maar er is een lichamelijke, neurologische basis. Er is ook een verband met de genen vastgesteld.

Stotteren begint meestal op jonge leeftijd, als kinderen in langere zinnen gaan praten. Bij de meesten wordt het stotteren geleidelijk minder en is het spreken 2-3 jaar na het ontstaan normaal vloeiend. Stotteren wordt meestal erger door stress en door grote inspanning om niet te stotteren. Ook sterkere emoties, langere zinnen, moeheid en negatieve gedachten over het spreken verergeren het stotteren vaak. Stotteren kan een grote impact hebben op je deelname aan communicatie en je zelfvertrouwen.

Voor contact met andere (ouders van) mensen die stotteren kunt u terecht bij de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Wij onderzoeken kinderen die onvoldoende vooruit zijn gegaan bij logopedie-stottertherapie. Daarnaast zien wij kinderen met een medische achtergrond die ook stotteren.

Wat voor ondezoeken en behandelingen zijn er mogelijk?

  • Uitgebreid onderzoek door het stotterteam naar de belangrijkste factoren die een rol spelen bij het stotteren.
  • Uitslag-adviesgesprek door het stotterteam; de resultaten van het onderzoek worden uitgelegd en (behandel)adviezen worden besproken.
  • Vervolgonderzoek (indien nodig) door andere specialisten van het Gehoor- en Spraakcentrum, zoals de audioloog, psycholoog of arts. Deze bevindingen worden ook met het stotterteam besproken voor de (behandel)adviezen.
  • Proefbehandeling: een kortdurende behandeling door een lid van het  stotterteam om te zien of een bepaalde behandeling aanslaat.

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor