Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Oorsuizen

Tinnitis Aurium

Tinnitus betekent dat de prikkeloverdracht (de signalen van uw oren naar uw hersenen) beschadigd is. Met als gevolg oorsuizen, ruis of een piep in uw oor.

Oorsuizen: over deze aandoening

Wat is Oorsuizen?

Wat houdt deze aandoening in?

Tinnitus is een geluid in het hoofd of in (een van de) oren dat er niet is. U bent de enige die het hoort. Het geluid kan in allerlei soorten optreden: piepen, ruisen, brommen, ratelen maar kan soms ook lastig te beschrijven zijn. Tinnitus gaat vaak samen met een verminderd gehoor, maar ook bij een goed gehoor kan het optreden. Tinnitus kan angst en stress oproepen, maar omgekeerd kunnen angst, stress en ook vermoeidheid een toename van de hinder van het suizen tot gevolg hebben.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 70% van volwassenen die een gehoorbeschadiging heeft, heeft in enige mate last van tinnitus. In Nederland hebben naar schatting 1 miljoen mensen er last van.

Soorten

Er zijn twee soorten oorsuizen: de subjectieve vorm en de objectiveerbare vorm.

De subjectieve vorm komt verreweg het meeste voor. Hierbij is de tinnitus niet door anderen te horen. Soms ontstaat oorsuizen door ruisen van een bloedvat of door onwillekeurige bewegingen van spiertjes in het middenoor of in de neus-keelholte. In dat geval kan de KNO-arts het geluid soms ook waarnemen.

Oorzaak

Een oorzaak van tinnitus is niet goed bekend. Er zijn verklaringsmodellen ontwikkeld en er wordt onderzoek naar gedaan maar een passende uitleg omtrent de oorzaak is meestal niet te geven.

Symptomen en gevolgen

Zeker in het begin kan tinnitus een schrikreactie teweeg brengen. Angst en slechter slapen kunnen het gevolg zijn. Ook kan het lijken alsof het gehoor door de tinnitus minder is. Daarnaast zijn harde geluiden soms erg hinderlijk. Dit verschijnsel heet hyperacusis en kan tegelijk met tinnitus voorkomen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Tinnitus kan niet door medicijnen of operaties worden behandeld. Wel is het belangrijk dat onderzoek wordt gedaan naar een eventuele lichamelijke oorzaak, die soms behandeld moet worden. Daarom wordt u onderzocht door een KNO-arts. Ook het gehoor wordt gemeten en soms wordt de toonhoogte en de luidheid van de tinnitus in kaart gebracht. Een actieve begeleiding en behandeling, in de vorm van cognitieve gedragstherapie geeft bij een meerderheid van de patiënten afname van tinnitus en soms zelfs volledig herstel.

Met wie heeft u te maken?

Hoe kunt u ons bereiken?

 

Wanneer: maandag tot en met vrijdag van 08.00  tot 16.30 uur.

Gebouw: Ns, 3e etage, locatie staat vermeld op uw dagticket.
Telefoon: (010) 704 01 20.

U wordt geholpen door de KNO-arts. Bij een verminderd gehoor volgt meestal een afspraak bij de audioloog. Voor uitleg en behandeling kunt u een afspraak krijgen bij onze neuropsycholoog, die is gespecialiseerd in de behandeling van tinnitus.

Ons behandelteam bestaat uit:

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor