Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Trommelvliesperforatie

Het trommelvlies is normaliter intact en vormt zo een barrière tussen de gehoorgang en het middenoor. Bij een perforatie van het trommelvlies is er tussen deze structuren een open verbinding. Hierdoor kan water in het middenoor terecht komen, soms met een oorontsteking tot gevolg. Andersom kan bij een oorontsteking vocht uit de gehoorgang lopen. Bij een wat grotere trommelvliesperforatie kan de doorgifte van geluid naar het slakkenhuis afnemen, er ontstaat dan een gehoorverlies.

Trommelvliesperforatie: over deze aandoening

Wat is Trommelvliesperforatie?

Een kleine trommelvliesperforatie kan zonder (veel) klachten bestaan. Bij een perforatie kunnen wat makkelijker ontstekingen van het middenoor optreden, maar een perforatie kan ook het gevolg van een middenoorontsteking zijn. Vooral de wat grotere trommelvliesperforaties kunnen een verminderd gehoor veroorzaken. Klaren van het oor (zoals bij vliegen) is bij een perforatie niet nodig. Met een trommelvliesperforatie is duiken niet mogelijk.

Hoe vaak komt het voor?

Hierover zijn geen gegevens bekend.

Oorzaak

Een trommelvliesperforatie kan ontstaan door een trauma, bijvoorbeeld door schoonmaken van de gehoorgang, een ongeval, een klap op het oor of een explosie. Een acute middenoorontsteking kan een perforatie veroorzaken, die dan meestal spontaan weer dicht gaat. Bij een chronische middenoorontsteking is de perforatie meestal blijvend aanwezig. Soms wordt een perforatie door de KNO-arts gemaakt, bijvoorbeeld bij de behandeling van gehoorverlies door vocht achter het trommelvlies. Om in dat geval te voorkomen dat de perforatie te snel weer dicht groeit, kan een buisje in het trommelvlies worden geplaatst.

Symptomen en gevolgen

Een kleine trommelvliesperforatie hoeft geen klachten te geven. Mogelijk treedt bij contact met water (zwemmen, douchen) wat sneller een middenoorontsteking op. Bij een grotere perforatie ontstaat gehoorverlies, soms met oorsuizen. Ook kan er een gevoel van druk op het oor ontstaan.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

De KNO-arts onderzoekt het oor en het gehoor. Daarvoor is een gehoortest (audiogram) nodig, soms een drukmeting (tympanogram). Wanneer sprake is van een chronische middenoorontsteking kan een CT-scan of MRI-scan van het oor worden gemaakt.

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor