Nieuws

Coassistenten in de wijk

12 juni, 2019

Rotterdam en Erasmus MC werken samen aan betere gezondheid inwoners door opleiden arts van de toekomst.

Op 4 juni gaven wethouder Sven de Langen en prof.dr. Lex Burdorf met een gezamenlijk college de aftrap voor een nieuwe manier van opleiden. Coassistenten krijgen in het vervolg een stage bij een gemeentelijke instelling, om meer voeling met de inwoners van de stad te krijgen en zich zo beter te kunnen voorbereiden op hun werk buiten een ziekenhuis. Op 17 juni gaan de coassistenten de wijk in.  

Voorbereid

Met het college Sociale Geneeskunde trapten Burdorf, hoofd van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC, en wethouder Volksgezondheid De Langen het coschap Sociale Geneeskunde Nieuwe Stijl af. In een nieuw onderwijsblok Huisartsgeneeskunde/Sociale Geneeskunde worden de coassistenten voorbereid op het werk van artsen buiten het ziekenhuis. Er is veel aandacht voor de sociale geneeskunde en de verbinding tussen het medische en sociale domein. Hierin worden de co’s voorbereid op hun stages (drie weken Sociale Geneeskunde en zes weken Huisartsgeneeskunde, startend vanaf 17 juni). Ongeveer een derde van de co’s zal een Sociale Geneeskunde-stage doen bij de gemeente.

Opgedane kennis

Het Erasmus MC is niet de eerste faculteit die een coschap in het sociale domein aanbiedt. Het UMC Utrecht had al eerder een soortgelijke stage, maar die is korter en eerder een meekijk- dan een meewerkstage. In Rotterdam wordt een drieweeks coschap in het sociale domein aangeboden waarin de co’s actief meewerken met medewerkers van de gemeente om vanuit complementaire blikken en competenties problemen aan te pakken. Hierna zullen deze co’s de nieuw opgedane kennis meteen kunnen toepassen en zelfs overdragen tijdens hun 6-weekse coschap Huisartsgeneeskunde.

Binding

Wethouder Sven de Langen was aanwezig bij Erasmus MC waar op dat moment de coassistenten hun eerste colleges Sociale Geneeskunde krijgen. De Langen:

“Dit is de start van een verdieping in de samenwerking tussen de Gemeente Rotterdam en Erasmus MC op het terrein van de praktijkstages. Ik ben verheugd over het feit dat we als gemeente meewerken aan het opleiden van de nieuwe lichting artsen van de toekomst. Zij gaan de Rotterdammer immers ondersteunen bij een gezond en vitaal leven met aandacht voor preventie.”
Lex Burdorf vult aan:
“Voor de binding met de stad is dit een prachtig initiatief. De artsen in opleiding kunnen zo direct bijdragen aan betere gezondheid van de Rotterdamse bevolking en ze zullen veel leren over complexiteit van preventie en zorg.”

Teamspeler

Het Erasmus MC is in 2017 gestart met een vernieuwde masteropleiding Erasmusarts 2020 die artsen opleidt tot teamspeler in een interprofessioneel werkveld. Rotterdam heeft die nieuwe arts nodig om Rotterdammers te steunen bij een gezond en vitaal leven. Artsen op het terrein van de sociale geneeskunde en huisartsen zijn hierbij belangrijke partners voor de gemeente. Vanuit de visie en ambitie van Erasmus MC om toekomstige artsen meer oog te laten hebben voor preventie en de sociale omgeving van de burgers hebben Erasmus MC en de Gemeente Rotterdam de handen ineengeslagen om deze ambitie vorm te geven.

“De stageplaatsen die wij beschikbaar stellen zijn stuk voor stuk plaatsen waar je enorm veel kunt leren. Denk aan een stageplaats bij de Vraagwijzer. De coassistent bepaalt mede hoeveel hij of zij leert, door zich open te stellen voor nieuwe inzichten, proactief te zijn en niet te schromen ons te zeggen wat beter kan, kunnen we samen zorgen voor een succesvolle en leerzame stageperiode. We zien uit naar deze unieke samenwerking en hopen dat andere steden en universiteiten ons voorbeeld volgen.” - De Langen