Nieuws

Europese aanbevelingen voor opleiding Geneeskunde

23 april, 2019

De bijeenkomst van Europese decanen in het Erasmus MC op 12 april jl. heeft geleid tot een duidelijke set gezamenlijke principes en aanbevelingen.

Onderwerp van discussie was: hoe bereiden we in Europa toekomstige en huidige artsen voor op de toenemende digitalisering van de geneeskunde?

Impact

"De digitalisering van de gezondheidszorg heeft enorme impact op het dagelijks werk van professionals in de zorg, met name voor artsen. Het werk verandert op verschillende manieren, onder meer in organisatie, de klinische praktijk en interactie met patiënten. Toch is digitalisering is veel Europese landen nog geen vast onderdeel in het geneeskundeonderwijs en de medisch specialistische vervolgopleidingen", vertelt mede-organisator van de bijeenkomst Annejet Goede, namens het Research Development Office van het Erasmus MC.

Deelnemers

Onder de deelnemers waren decanen, onderwijsdirecteuren, vertegenwoordigers van studentenraden uit 25 verschillende Europese landen, en delegaties vanuit Europese beroepsverenigingen van (jonge) artsen, het ministerie van VWS en de Europese Commissie.

Workshops

Key-note speeches en presentaties van recente innovaties werden aangevuld met actieve workshops onder begeleiding van de decanen van de European University Hospital Alliance (EUHA).

Resultaat

Goede: "De discussies hebben geresulteerd in een duidelijke set gezamenlijke principes en aanbevelingen die opgepakt kunnen worden door de deelnemers. Ook zijn ze onder de aandacht gebracht van beleidsmakers van de Europese Commissie en het Ministerie VWS."

Deans meeting programma