Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Kunstwerk Daniel den Hoed onthuld

10 oktober 2020

Op vrijdagmiddag 9 oktober is bij de ingang Zimmermanweg een kunstwerk onthuld, met de portretten van Daniel en Sytske den Hoed, de grondleggers van de voormalige Daniel den Hoed kliniek. De portretten hingen ooit bij de ingang van de kliniek ‘op Zuid’.

De onthulling is verricht door Willem den Hoed, voormalig havenarts en zoon van Daniel den Hoed, in het bijzijn van zijn echtgenote, dochters en zus. Verder waren aanwezig de maker van het stuk, Theo Braams, en verschillende vertegenwoordigers van het Erasmus MC.

Hematoloog prof.dr. Pieter Sonneveld sprak de aanwezigen toe. “De pionier Daniel den Hoed uit Amsterdam zorgde ervoor dat de oncologische zorg in Rotterdam van de grond kwam. Dat heeft hij op een geweldige manier gedaan, ‘de Daniel’ werd een begrip in de wijde omgeving. Met de onthulling van de portretten wordt symbolisch weergegeven dat het Erasmus MC Kanker Instituut in feite de opvolger is van de Daniel den Hoed Kliniek.” 

“Wij vinden het belangrijk om de herinnering aan en het respect voor Daniel den Hoed zichtbaar te maken,” aldus Sonneveld.

De biografie van Daniel en Sytske den Hoed staat achter de portretten en doordat de portretten op een glazen paneel zijn geprint en voor de wand zijn geplaatst met roestvrijstalen standhouders, lijkt het of de portretten zweven. Bij de gestileerde schaduw is gebruik gemaakt van het lichtblauw van het Erasmus MC. 

ddh-2