Nieuws

Tessa Bienfait wint Gerrit Jan Mulder Prijs

1 januari, 0001

Wetenschappelijk onderzoeker Tessa Bienfait heeft met haar masteronderzoek de Gerrit Jan Mulder Prijs gewonnen.

Tessa Bienfait kreeg van de jury lof toegezwaaid vanwege de grote eigen input in haar onderzoek. Ze liet goed leiderschap zien en bewerkstelligde een goede organisatie van het laboratorium waar ze haar onderzoek deed, aldus de jury. “De jury vond het kennelijk bijzonder dat ik veel labwerk zelf heb gedaan, dus zelf slicen, zelf coupes maken en zelf stainen om cellen te laten oplichten”, zegt ze bescheiden.

Cerebellum

Bienfait deed onderzoek naar plasticiteit van cellen in het cerebellum, onderdeel van de hersenen. Een groot deel van dat onderzoek deed ze in Cambridge, waar ze onder auspiciën van dr. Elisa Galliano werkte. In het Erasmus MC werd ze begeleid door prof. Hans van der Steen. Over de resultaten mag ze niet veel zeggen omdat de studie nog niet is gepubliceerd. Er zijn positieve, maar ook negatieve uitkomsten, klinkt het geheimzinnig.

Cambridge

Het aan de GJM Prijs verbonden geldbedrag, 2500 euro, gaat Bienfait inzetten om haar onderzoek in Cambridge te kunnen voortzetten. “En ik ga dr. Galliano op een lunch trakteren. Dat mocht ik gedurende die acht maanden nooit doen omdat ik geen geld had als arme student”, grinnikt ze.

MFR

De prijs werd haar deze week overhandigd door onderwijsdirecteur prof. Walter van den Broek, bestuurslid van de gelijknamige stichting. De Gerrit Jan Mulder Stichting werd in 1971 opgericht door leden van de toenmalige Medische Faculteit Rotterdam.

Medisch student

Een van de beurzen en prijzen die de stichting uitreikt, is de Gerrit Jan Mulder Prijs. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een medisch student van het Erasmus MC voor zijn/haar afstudeeronderzoek, óf aan een masterstudent van een van de vijf Erasmus MC research-masteropleidingen voor onderzoek verricht binnen het eerste jaar van de masteropleiding.