Nieuws

Wetenschappers speeddaten met publiek in I Lab U

9 januari, 2020

Onderzoekers speeddaten met publiek in Bibliotheektheater

Om de wetenschap en publiek nader tot elkaar te brengen, organiseren onderzoekers van het Erasmus MC vrijdag 24 januari 2020 de eerste I-Lab-U speeddate.

Tijdens de eerste sessie van I-Lab-U: speeddate a scientist gaan wetenschappers van de TU Delft, de Erasmus Universiteit en het Erasmus MC speeddaten met burgers uit de ‘gewone’ maatschappij. Dat gebeurt in het Bibliotheektheater aan de Hoogstraat 110 in Rotterdam. Inschrijven voor de speeddates kan vanaf nu.

Ideeënwedstrijd

Afgelopen zomer won een team bevlogen onderzoekers onder leiding van dr. Athina Vidaki (Genetische Identificatie) 10.000 euro van het Bataafsch Genootschap. Het Genootschap had een ideeënwedstrijd uitgeschreven om publiek en wetenschappers –proefondervindelijk- beter met elkaar in contact te brengen.

Gewone mensen

Vidaki en haar team sleepten de prijs in de wacht met hun idee om jonge wetenschappers te laten speeddaten met publiek. Daaruit ontstond I-Lab-U. Het doel is tweeledig: het publiek vertrouwd maken met de wetenschap. Maar het is ook een manier om jonge wetenschappers met ‘gewone’ mensen te leren praten over wetenschap en hun onderzoek.

Vertrouwen

Omdat I-Lab-U in wezen een wetenschappelijk experiment is, hebben de organisatoren van de speeddates een wetenschappelijk verantwoorde meetmethode opgetuigd, die is gekoppeld aan een website. Met geborgde vragenlijsten kan worden gemeten of het publiek zich na de speeddates wijzer voelt, en of die hebben bijgedragen aan hun vertrouwen in de wetenschap.

Hypothese

Bij de deelnemende wetenschappers wordt gegaan of zij zich begrepen hebben gevoeld door hun ‘burger’ en of zij het idee hebben dat hun speeddates hebben  bijgedragen aan verbinding tussen wetenschap en maatschappij. Athina Vidaki: “We hebben voor de website verschillende vragenlijsten ontwikkeld die een wetenschappelijk verantwoord antwoord kunnen geven op onze hypothese: de I-Lab-U speeddates verstevigen de brug tussen wetenschap en publiek.”

Sociologie

De speeddates staan open voor iedereen met belangstelling voor wetenschap op het gebied van bijvoorbeeld geneeskunde, economie, architectuur, planologie, duurzaamheid, sociologie, filosofie en ict. De speeddates vinden plaats in het Nederlands en Engels, aangezien een deel van de wetenschappers uit het buitenland komt.

The Spark

De vijf sessies hebben allemaal een eigen thema, analoog aan de dynamiek van een echte speeddate. Sessie één heeft als titel ‘the Spark’. Hier kan het publiek terecht voor vragen en discussies over bijvoorbeeld electrotechniek, neurobiologie, robotica, gedragswetenschap en computerwetenschappen.

Life

Sessie twee heeft als thema Getting Closer: hier kunnen wetenschappers worden bevraagd op onderwerpen als virologie, microbiologie, transport, astronomie, nanotechnologie, en psychologie. Sessie 3 vindt plaats in het Erasmus MC en heeft als thema Let’s talk about life. Artsen en biomedische onderzoekers staan klaar om te praten over hoe bepaalde keuzes het leven beïnvloeden.

Aanmelden

Volgende sessies vinden plaats op 28 februari, op 27 maart, op 24 april en op 29 mei. Aanvang is steeds 18.00 uur. Check de (Engelstalige) website voor meer informatie over de thema’s en aanmelding.