Over deze behandeling
Wat we gaan doen
Als u in aanmerking komt voor chronische thuisbeademing wordt u op de wachtlijst geplaatst. De wachttijd duurt soms een aantal weken. Daarna volgt een traject van opname, het instellen op chronische thuisbeademing op de IC, ontslag en begeleiding in de thuissituatie.
Wat is het doel?
Chronische beademing is een behandeling die de kwaliteit van leven verbetert door het verminderen van de klachten en symptomen van hypoventilatie. De juiste beademingsinstelling zorgt ervoor dat de ventilatie toeneemt, waardoor de gaswisseling verbetert. Chronische beademing in uw thuissituatie heeft een gunstig effect op de kwaliteit van leven en het behoud van uw functionaliteit.
Tijdens de behandeling
U wordt ingesteld op thuisbeademing op de Intensive Care. Deze afdeling is speciaal gericht op het verplegen van de thuisbeademingspatiënt. U wordt hier ingesteld op non-invasieve beademing (via een masker) of invasieve beademing (via een tracheostoma). Indien u voor een tracheostoma in aanmerking komt gebeurd de ingreep onder algehele narcose door een KNO-arts. De opname duurt gemiddeld 3-5 dagen.
Tijdens de opname kan er bloed bij u worden afgenomen en wordt krijgt u een meting van uw koolzuurgehalte en zuurstofgehalte. U zult moeten wennen aan de beademing. De verpleegkundige zal de eerste nacht starten met proefbeademen en de beademing daarna voor u optimaliseren. De nachten worden gebruikt om te leren slapen met de beademing en om de juiste instelling voor het beademingsapparaat te bepalen. Dit zorgt ervoor dat de ventilatie toeneemt, waardoor de gaswisseling verbetert. Daarnaast moet het voor u comfortabel blijven.
Het instellen op de beademing vraagt veel medewerking van u. Het is belangrijk dat u leert om ervoor te zorgen dat de aangeboden lucht de longen bereikt en niet via de mond wegloopt. Meestal wordt na een gewenningsperiode een stabiele beademing bereikt. Tijdens de opname zal er scholing worden gegeven aan u en uw familie / verzorgers. Nadat het instellen op de intensive care afgerond wordt uw ontslag naar huis voorbereidt. Het Centrum voor Thuisbeademing (CTB) bepaalt het moment van ontslag naar de verblijfssituatie. U kan alleen naar huis als gebleken is dat de zorg thuis veilig en verantwoord kan plaatsvinden.
Thuis
Eenmaal thuis met beademing is voor veel patiënten spannend. De zorg en begeleiding met de beademing die er was tijdens de ziekenhuisopname valt weg. U zult, zeker de eerste periode, moeten wennen aan de beademing en aan het masker. Belangrijk is dat u probeert de beademing thuis voort te zetten. U krijgt vaak binnen enkele weken na ontslag een huisbezoek van de verpleegkundige. Bij problemen kan de verpleegkundige eerder bij u langskomen.
Bijwerkingen & complicaties
Thuisbeademing kan verschillende complicaties veroorzaken.
- Lekkage langs het masker
Doordat er lucht ontsnapt langs het masker kan de beademingsmachine gaan alarmeren. U kunt proberen het masker opnieuw te positioneren of de banden iets strakker stellen.
Teveel lekkage bij de ogen moet u voorkomen. Dit veroorzaakt een oogontsteking. - Overmatig water in de slang/masker
De bevochtiging staat mogelijk te hoog. Draai de instelknop wat terug. Indien u niets merkt van de bevochtiging en ’s morgens wakker wordt met een droge neus/mond dient u de bevochtiging wat omhoog te zetten. - Drukplekken
Om drukplekken te voorkomen is het belangrijk het masker niet te strak of of te scheef te stellen. Indien er drukplekken blijven kunt u huidbeschermende pleisters plakken of een ander masker proberen. - Lucht in maag en darmen
Door onbewust te ‘happen’ tijdens de beademing kan er lucht via de slokdarm in maag en darmen terecht komen. Meestal verdwijnt deze klacht vanzelf. Als de klacht hevig is kunt u de beademing, indien mogelijk, tijdelijk even te stoppen. Overleg eerst met uw verpleegkundig consulent. - Braken
Bij misselijkheid en/of braken het masker direct afzetten. Braaksel in het masker wordt door de beademingsmachine direct in uw longen geblazen (aspireren). Dit kan een longontsteking veroorzaken.
Resultaat
Het doel van chronische thuisbeademing is het verbeteren van de kwaliteit van leven. Uw klachten en symptonen van hypoventilatie, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid of slaperigheid zullen moeten afnemen.