Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Centrum

Dagbehandelcentrum

Op het Dagbehandelcentrum komt u voor een dagbehandeling. Dit kan een operatie, behandeling of onderzoek zijn.

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor

Over dit centrum

Wat we doen

Wanneer komt u hier?

Uw behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u een operatie, behandeling of onderzoek moet ondergaan op het Dagbehandelcentrum. Voor uw opname ontvangt u van ons een brief. Het is ook mogelijk dat u een oproep per telefoon krijgt.

Kunt u op de geplande datum niet komen? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. De contactgegevens vindt u in uw afsprakenbrief.

Wat neemt u mee?

Laat waardevolle eigendommen thuis. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies of diefstal. Wat neemt u wel mee:

  • Medicijnen die u thuis gebruikt in de originele verpakking.
  • Recente medicatielijst van uw apotheek (maximaal twee weken oud).

Wat gaan we doen?

Kom maximaal 15 minuten vóór uw afspraak naar de wachtruimte op de etage.

Soms staat in uw brief dat u eerst bloed moet laten prikken. Op uw dagticket staat de route naar de bloedafname

Ontvangst op het Dagbehandelcentrum

Dagbehandelcentrum-patient-verpleegkundige-informatie

Na aanmelding haalt een verpleegkundige u op en brengt u naar uw stoel, bed of eenpersoons patiëntenkamer. Hij stelt u een aantal vragen die belangrijk zijn voor uw behandeling, bijvoorbeeld of er bijzonderheden zijn voor uw opname, wie uw contactpersoon is en of u allergieën heeft.

Op het Dagbehandelcentrum zijn 6-persoonslounges en 1-persoonskamers. Om beter gebruik te maken van de beschikbare bedden, verplegen wij mannen en vrouwen in dezelfde lounge. Er is een (afsluitbare) kast voor uw eigendommen. Het is niet de bedoeling dat patiënten het Dagbehandelcentrum verlaten.

Identificatiebandje

Het is belangrijk dat wij weten wie u bent. Bij aankomst op het Dagbehandelcentrum krijgt u een identificatiebandje (een plastic polsbandje) met uw naam, geboortedatum en afdeling. U moet dit bandje altijd dragen. Zo zijn wij er zeker van dat we een onderzoek bij de juiste persoon doen en medicatie aan de juiste persoon geven.

Medicijnen

Tijdens uw opname krijgt u de belangrijkste medicijnen van de ziekenhuisapotheek. Soms kan het zijn dat uw medicijn niet direct beschikbaar is. U gebruikt dan uw eigen voorraad of de apotheek zorgt voor een alternatief, in overleg met de behandelend arts. Krijgt u andere of extra medicijnen? Vraag dan waarom dit zo is.

Pijn

We vragen u regelmatig of u pijn heeft. Samen met u kijken we wat we eraan kunnen doen. Het doel is dat de pijn voor u draaglijk is.

Maaltijden

Voor uw broodmaaltijden komt een van onze medewerkers bij u langs met een broodbuffet kar. U kunt zelf een maaltijd kiezen uit het aanbod. Uw begeleider kan terecht bij de aanwezige horeca. Op de gang van het Dagbehandelcentrum vindt u een karretje met drinken, dit is zowel voor de patiënt als de begeleider.

Bezoek

Per bezoek mag u één begeleider meenemen. Uw begeleider mag op het Dagbehandelcentrum niet bellen. Vindt uw behandeling of onderzoek buiten het Dagbehandelcentrum (bijvoorbeeld op de OK of bij radiotherapie) plaats? Dan wacht uw begeleider in de Arcade, de Passage of op het Plein.

Ontslag

Uw behandelend arts of verpleegkundige bespreekt het tijdstip van ontslag en de eventuele nazorg met u. U krijgt adviezen voor thuis, een overzicht van uw medicijnen en recepten voor medicijnen. Een brief voor uw huisarts of arts in een ander ziekenhuis versturen wij digitaal. Na een chirurgische ingreep ontvangt u thuis per brief de afspraak voor controle op de polikliniek.

Apotheek

Indien gewenst kunt u uw voorgeschreven medicatie voor thuis ook bij de apotheek van het Erasmus MC  ophalen.

Door wie wordt u geholpen?

Behandelend arts

De arts die u op de polikliniek heeft bezocht, is niet altijd de arts die u behandelt of opereert op het Dagbehandelcentrum. Vaak behandelt een andere arts of specialist u of voert de operatie uit. Op het Dagbehandelcentrum ziet u waarschijnlijk ook een zaalarts.

Verpleegkundigen

Op het Dagbehandelcentrum ziet u verschillende verpleegkundigen. Zij werken voor meerdere specialismen. U heeft daarom niet iedere keer dezelfde verpleegkundige. Zij doen hun best om uw verblijf zo fijn mogelijk te maken. Vragen over uw verzorging stelt u aan hen.

Folder?

Wilt u meer achtergrondinformatie? Lees dan onze folder.

Aandoeningen en ziektebeelden

Verschillende specialismen van het Erasmus MC maken gebruik van het Dagbehandelcentrum. Specifieke informatie over uw operatie, behandeling of onderzoek ontvangt u via uw behandelend specialist. Algemene informatie over een chirurgische ingreep op het Dagbehandelcentrum leest u hier.

Operatie

Klinieken

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier