Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Lof der Geneeskunst

Erasmus MC-lezing over medische wetenschap en mensen

Lof der Geneeskunst 2020

Ook dit jaar organiseerde Erasmus MC Lof der Geneeskunst. Maar in aangepaste vorm. Vanwege de coronamaatregelen en uw en onze veiligheid, hebben we besloten om Lof der Geneeskunst niet in de Doelen te organiseren maar volledig online. De ‘publiekslezing’ heeft de vorm gekregen van een talkshow, die live vanuit de studio van RTV Rijnmond is uitgezonden.

Terugkijken

Hieronder kunt u de live talkshow terugkijken.
NB: Het hieronder vermelde tijdstip van 14.30 uur betrof de live starttijd op 2 oktober jl. U kunt gewoon direct terugkijken door te klikken.

Thema: Covid-19; welke kostbare lessen hebben we geleerd en wat zijn de perspectieven voor de toekomst 

De coronacrisis heeft ons wereldwijd geconfronteerd met uitdagingen voor het gezondheids- en zorgsysteem: de snelle opschaling van de zorgcapaciteit, behoefte aan extra apparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen, vroegtijdige besmetting opsporen en het werken aan een vaccin. Daarnaast heeft de pandemie gevolgen voor sociaal-economische, maatschappelijke, ethische en politieke processen. Dat vraagt om een geïntegreerde aanpak. Bundeling van kennis en kunde vanuit verschillende disciplines is van groot belang. TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC hebben met zijn drieën deze handschoen opgepakt. Met de convergentie van technische wetenschappen, geneeskunde en sociale en economische wetenschappen zoeken we gezamenlijk naar slimme oplossingen om deze crisis te lijf te gaan. Tijdens de talkshow gingen de sprekers met elkaar hierover in gesprek en zij keken daarbij ook vooral naar de toekomst. 

De sprekers

  • Prof.dr. Ernst Kuipers, voorzitter Raad van Bestuur Erasmus MC en voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg
  • Prof.dr. Diederik Gommers, afdelingshoofd Intensive Care Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care
  • Prof.dr. Marion Koopmans, afdelingshoofd Virologie Erasmus MC en adviseur van het landelijk Outbreak Management Team (OMT) en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). 
  • Prof.ir. Dick van Gameren, decaan faculteit Bouwkunde van de TU Delft en hoogleraar Woningbouw
  • Spreker van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Bekijk de filmpjes waarin de sprekers zichzelf introduceren:

  

In haar lezing van  Lof der Geneeskunst 2018 'Wereldwijd voorbereid' benadrukte Marion Koopmans al het belang van een goede voorbereiding op toekomstige pandemieën.

 

 

Tussendoor kunt u genieten van de optredens van Codarts, door Dans-, Muziek- en Circus Arts-studenten.

Fellowships

Ook dit jaar werden de Erasmus MC Fellowships uitgereikt. Een korte presentatie van de vier winnaars door prof.dr. Hans van Leeuwen, decaan Erasmus MC, is aansluitend te bekijken via de livestream.

Wij hopen dat u een interessante en afwisselende middag heeft gehad! 

Met vriendelijke groet, 
Raad van Bestuur Erasmus MC

Documentaire 'Op zoek naar het laatste bed'

Zondag 4 oktober zond Rijnmond de documentaire ‘Op zoek naar het laatste bed’ uit van programmamaker/journalist Mark de Bruin. Over de eerste bange dagen van de coronacrisis op de intensive care van het Erasmus MC. Deze documentaire kunt u hieronder terugkijken.

Lof der Geneeskunst 2020