Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Algemene informatie

Lof der Geneeskunst

Erasmus MC-lezing over medische wetenschap

De nieuwe generatie maakt de toekomst. Daarom vertelden drie toponderzoekers op vrijdag 7 oktober 2022 in de Doelen hoe we jongeren de beste kansen kunnen bieden.

Tussen Droom & Druk: Zorgen voor de jonge generatie

We denken vaak dat het leven begint bij de geboorte, maar al voor de conceptie heeft de omgeving van toekomstige ouders grote invloed. De eerste 1.000 dagen blijken cruciaal te zijn voor de gezondheid en welzijn van het kind. Daarbij spelen de sociale achtergrond, gezondheid en leefstijl van ouders en verzorgers een grote rol.

Ook tijdens de overgang van kindertijd naar volwassenheid is een kind nog volop in ontwikkeling. Jongeren ontdekken hoe ze een rol kunnen gaan spelen in de maatschappij. Dit is ook de periode waarin de eerste symptomen van psychiatrische stoornissen aan het licht komen. Stressvolle omstandigheden hebben een groot effect. Zo kampten tijdens de coronacrisis meer jongeren met depressieve klachten.

De jeugd heeft de toekomst. Maar onze samenleving lijkt complexer dan ooit. De coronacrisis, de klimaatcrisis en de toenemende sociale ongelijkheid beïnvloeden het toekomstperspectief van jongeren. Tegelijkertijd zijn juist jongeren veerkrachtig en in staat om de samenleving te vernieuwen. Hoe kunnen we kinderen gezond laten opgroeien en de beste kansen bieden?

Tijdens Lof der Geneeskunst delen drie toponderzoekers hun kennis over het welzijn van kinderen met ons. Vincent Jaddoe en Manon Hillegers zijn verbonden aan het Erasmus MC, Eveline Crone aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Terugkijken Lof der Geneeskunst 2022

Heeft u Lof der Geneeskunst gemist? U kunt het hieronder terugkijken. 

De sprekers

  • Vincent Jaddoe is kinderarts-epidemioloog en hoofd van Generation R, het Rotterdamse onderzoeksprogramma dat meer dan 10.000 kinderen en hun ouders volgt vanaf de periode voorafgaand aan de zwangerschap tot volwassenheid. Zijn onderzoek richt zich op het belang van de gezondheid van ouders en de ontwikkeling van kinderen in de baarmoeder.
  • Manon Hillegers is hoofd van de afdeling Kinder-en jeugdpsychiatrie/psychologie. Ze onderzoekt de milde voorlopers van stemmingsstoornissen. Ze werkt graag samen met jongeren en onderzoekers uit heel andere vakgebieden. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van Grow It!, een gamified app die jongeren helpt met hun mentale gezondheid.
  • Eveline Crone is hoogleraar Developmental Neuroscience in Society aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar Society, Youth & Neuroscience Connected (SYNC) lab onderzoekt de ontwikkeling van jongeren van geboorte tot volwassenheid, met een specifieke focus op de adolescentie. Voor het brede publiek schreef ze het boek Het Puberende Brein.

 

Alle drie de wetenschappers werken samen binnen Healthy Start, een wetenschappelijk project met de ambitie om de ongelijke startpositie in het leven van kinderen en jongvolwassenen te doorbreken. Healthy Start is een flagship-project van de Convergence, de strategische samenwerking tussen Erasmus MC, TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Een viering van talent

Vier jonge, veelbelovende onderzoekers van het Erasmus MC krijgen tijdens Lof der Geneeskunst de Erasmus MC Fellowships uitgereikt. Toptalenten van Codarts Rotterdam laten zich in muziek-, dans- en circusoptredens inspireren door het thema.

Programma

Lof der Geneeskunst is op vrijdag 7 oktober van 13:30 tot 18:00. Het programma begint om 14.30 uur, de borrel is vanaf 16.30 uur.

Bekijk hier het programmaboek van Lof der Geneeskunst 2022

13:30  Ontvangst en registratie 
14:30  Uitvoering dans
14:40  Welkom door dr. Joke Boonstra
14:50  ‘Het belang van de eerste 1.000 dagen’, door prof. dr. Vincent Jaddoe
15:10  Uitvoering Circus door studenten van Codarts Rotterdam
15:20 ‘Risico en veerkracht in kwetsbare populaties’, door prof. dr. Manon Hillegers 
15:40  ‘Jongerenparticipatie in tijden van crisis’, door prof.dr. Eveline Crone
16:00  Uitvoering muziek door studenten van Codarts Rotterdam
16:10  Uitreiking Erasmus MC Fellowships door prof. dr. Stefan Sleijfer
16:25 Dankwoord en afsluiting 
16:30 - 18:00 Borrel

Tussen de lezingen door zijn er uitvoeringen van Codarts-studenten.