Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Lof der Geneeskunst

Erasmus MC-lezing over medische wetenschap en mensen

Lof der Geneeskunst 2020

Ook dit jaar organiseert Erasmus MC Lof der Geneeskunst. Maar in aangepaste vorm. Vanwege de coronamaatregelen en uw en onze veiligheid, hebben we besloten om Lof der Geneeskunst niet in de Doelen te organiseren maar volledig online. Met enthousiasme en trots kunnen we mededelen dat de ‘publiekslezing’ de vorm van een talkshow krijgt, die live vanuit de studio van RTV Rijnmond wordt uitgezonden. 

Het thema is: Covid-19; welke kostbare lessen hebben we geleerd en wat zijn de perspectieven voor de toekomst. 

De coronacrisis heeft ons wereldwijd geconfronteerd met uitdagingen voor het gezondheids- en zorgsysteem: de snelle opschaling van de zorgcapaciteit, behoefte aan extra apparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen, vroegtijdige besmetting opsporen en het werken aan een vaccin. Daarnaast heeft de pandemie gevolgen voor sociaal-economische, maatschappelijke, ethische en politieke processen. Dat vraagt om een geïntegreerde aanpak. Bundeling van kennis en kunde vanuit verschillende disciplines is van groot belang. TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC hebben met zijn drieën deze handschoen opgepakt. Met de convergentie van technische wetenschappen, geneeskunde en sociale en economische wetenschappen zoeken we gezamenlijk naar slimme oplossingen om deze crisis te lijf te gaan. Tijdens de talkshow gaan de sprekers met elkaar hierover in gesprek en kijken daarbij ook vooral naar de toekomst. 

De sprekers zijn:

  • Prof.dr. Ernst Kuipers, voorzitter Raad van Bestuur Erasmus MC en voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg
  • Prof.dr. Diederik Gommers, afdelingshoofd Intensive Care Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care
  • Prof.dr. Marion Koopmans, afdelingshoofd Virologie Erasmus MC en adviseur van het landelijk Outbreak Management Team (OMT) en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). 
  • Prof.ir. Dick van Gameren, decaan faculteit Bouwkunde van de TU Delft en hoogleraar Woningbouw
  • Spreker van de Erasmus Universiteit Rotterdam

De talkshow Lof der Geneeskunst vindt plaats op vrijdag 2 oktober 2020 van 14.30 tot 16.00 uur en is te volgen via: RTV Rijnmond (Hoe ontvang ik TV Rijnmond?) en via de livestream op deze pagina (knop Livestream komt nog). De livestream is later  terug te kijken. 

Tussendoor kunt u genieten van de optredens van Codarts, door Dans-, Muziek- en Circus Arts-studenten. 

Ook dit jaar worden de Erasmus MC Fellowships uitgereikt. Een korte presentatie van de vier winnaars door prof.dr. Hans van Leeuwen, decaan Erasmus MC, is aansluitend te bekijken via de livestream. 

Wij wensen u een interessante en afwisselende middag! 
Met vriendelijke groet, 
Raad van Bestuur Erasmus MC

De livestream is te volgen vanaf vrijdag 2 oktober 14.30.

Lof der Geneeskunst 2020