Lof der Geneeskunst

Lof der Geneeskunst is een presentatie van het Erasmus MC over medische wetenschap en mensen.

Lof der Geneeskunst 2018

Het thema van 2018 was ‘Ziekte X’. Topwetenschappers Jeremy Farrar, Marion Koopmans en Ron Fouchier namen ons mee in de wereld van nieuwe uitbraken van besmettelijke ziekten en lieten zien hoe we ons hierop kunnen voorbereiden.

De afgelopen 10 jaar leerde ons dat nieuwe infectieziekten blijven ontstaan en verspreiden. Infectieziekten kunnen zich wereldwijd verspreiden. Voorbeelden zijn Zika, Ebola, MERS en vogelgriepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zet zich in voor nieuwe samenwerkingen tussen experts op het gebied van gezondheid van mensen, dieren en ecosystemen. Zodat we beter voorbereid zijn op toekomstige uitbraken van 'Ziekte X'.

Kijk hier Lof der Geneeskunst 2018 terug

Sprekers van 2018

  • Ron Fouchier
    Hoogleraar Moleculaire Virologie aan het Erasmus MC. Een bekende onderzoeker op het gebied van luchtwegvirussen: met zijn team ontdekte hij het MERS coronavirus en het metapneumovirus. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar het vogelgriepvirus.
  • Jeremy Farrar
    Directeur van de Wellcome Trust, een Britse organisatie die een betere gezondheid wereldwijd nastreeft, door het ondersteunen van wetenschappers, ideeën en plannen die hier een bijdrage aan leveren. Eerder was hij als hoogleraar Tropische Geneeskunde en Global Health verbonden aan de University of Oxford.
  • Marion Koopmans
    Hoogleraar en afdelingshoofd Virologie aan het Erasmus MC. Gespecialiseerd in voedselvirussen, de verspreiding van virussen tussen dieren en de overdracht ervan van dieren op mensen. Ook is Koopmans als adviseur verbonden aan vele nationale en internationale gezondheidsorganisaties zoals de Nederlandse Gezondheidsraad en de WHO. Op 15 Juni 2018 heeft zij de Stevinpremie (NWO) gekregen.

Samenwerkingen

Codarts Rotterdam is een internationale hogeschool die kunstvakonderwijs aanbiedt op het gebied van muziek, dans en circus. Studenten van Codarts zullen om Lof der Geneeskunst heen optredens geven.

Lof der Geneeskunst vindt ieder jaar plaats in De Doelen te Rotterdam. Kijk voor bereikbaarheidsinformatie met openbaar vervoer en parkeerinformatie op de website van de Doelen. 

Aanmelden

Op dit moment is er geen aanmeldsite beschikbaar. Zodra er meer informatie is over de volgende editie zal hier meer informatie verschijnen.