Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Herseninfarct bij kinderen

Een herseninfarct is een beschadiging van het hersenweefsel door een (tijdelijke) afsluiting van een bloedvat in de hersenen.

Herseninfarct bij kinderen: over deze aandoening

Wat is een herseninfarct bij kinderen?

Wat is deze aandoening?

Een herseninfarct is een beschadiging van het hersenweefsel, veroorzaakt door een blokkade van een bloedvat in de hersenen. Een herseninfarct noemen we ook wel een beroerte. Een herseninfarct kan zich op verschillende manieren uiten, afhankelijk van de plaats in de hersenen waar het infarct is ontstaan.

De meest voorkomende symptomen zijn: krachtverlies of verlamming van een arm of been, een scheeftrekkend gezicht, wankel lopen, niet goed kunnen praten, niet goed kunnen zien of problemen met slikken. Meestal treden de klachten plotseling op, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Hierdoor is een herseninfarct soms moeilijk te herkennen. Bij pasgeborenen zijn epileptische aanvallen vaak de eerste tekenen van een herseninfarct.

Nadere informatie vindt u via onderstaande link:

Hoe vaak komt het voor?

Een herseninfarct komt vooral voor bij oudere volwassen, bij kinderen is het zeldzaam. 1 op de 4000 kinderen maakt een herseninfarct door. Meestal gebeurt dit bij pasgeborenen. Bij kinderen ouder dan een maand komt een herseninfarct bij 1 op de 30.000 kinderen voor.

Oorzaak

Een herseninfarct wordt veroorzaakt door een (tijdelijke) blokkade van het bloedvat. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Bijvoorbeeld:

  • Een infectie.
  • Een stollingsstoornis.
  • Een hartafwijking.
  • Een bloedvatafwijking in de hersenen.
  • Een stofwisselingsziekte.

Soms is er sprake van meer dan één oorzaak, en in sommige gevallen is er juist helemaal geen aantoonbare oorzaak te vinden.

Symptomen en gevolgen

In de eerste maanden na het herseninfarct vindt het meeste herstel plaats. Helaas is het herstel niet altijd volledig.

Blijvende symptomen zijn bijvoorbeeld:

  • Motorische problemen.
  • Moeite met praten.
  • Leer- en gedragsproblemen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Heeft uw kind mogelijk een herseninfarct, dan volgt opname op onze kinderneurologie afdeling.

Onderzoek

Het onderzoek wat volgt bestaat vaak uit een MRI-scan, CT-scan en bloedonderzoek. Meestal is er ook onderzoek van het hart nodig. Soms is een ruggenprik noodzakelijk.

Behandeling

We behandelen uw kind met aspirine of een sterker antistollingsmiddel (acenocoumarol). Als de oorzaak van het infarct een ontsteking van de bloedvaten in de hersenen is, behandelen we het met prednison of een medicijn tegen het waterpokkenvirus.

Stolsel verwijderen

Soms is het mogelijk het verstopte bloedvat in de hersenen te openen. Dit doen we met medicijnen in een infuus, of door een catheter via de lies in het bloedvat te brengen.

Met wie heeft u te maken?

Onze kinderneuroloog is de hoofdbehandelaar wanneer er sprake is van een herseninfarct. Vaak zijn onze kinderhematoloog, kindercardioloog en een revalidatiearts ook betrokken.
In de vroege fase komt er ook een kinderfysiotherapeut langs en indien nodig een logopedist.
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor