Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Wereld Prematurendag 2020

17 november 2020

Vandaag is het Wereld Prematurendag. Een dag waarop we aandacht vragen voor te vroeg geboren kinderen. In Rotterdam wordt daarom bijvoorbeeld de Euromast paarsgekleurd.

Een baby is prematuur als hij voor 37 weken zwangerschap wordt geboren, wereldwijd gebeurt dat bij één op de tien baby’s. Een vroeggeboorte heeft veel impact op het leven van het kind, maar ook op dat van de ouders en hun omgeving. 

Aandacht

In de media en op onze website besteden we vandaag extra aandacht aan de verhalen van kinderen die te vroeg geboren zijn, en hun ouders of zorgverleners. Op de website van LINDA is een interview te lezen met Juliëtte, zelf als prematuur geboren en nu ambasadeur van het Moeder en Kind Centrum. Iemand die verder goed weet welke impact te vroeg geboren kinderen met zich meebrengt is Ilona Jochems, een moeder van te vroeggeboren kinderen. In het artikel 14 weken te vroeg geboren op onze website vertelt ze haar verhaal. Of lees het interview met hoogleraar neonatologie Irwin Reiss terug, waarin hij stelt dat zorg voor prematuren al in de baarmoeder moet beginnen.

Centrum voor Foetale Therapie

Het Moeder en Kind Centrum richt zich sinds dit jaar op de behandeling van kinderen in de baarmoeder. Dit is een nieuwe en grensverleggende stap voor het hele Erasmus MC Sophia. Hiermee verschuiven we het moment van diagnostiek en behandeling van prematuren van ná de geboorte naar vóór de geboorte. De behandelingen zullen gaan plaatsvinden in het nieuwe Centrum voor Foetale Therapie, wat nog in ontwikkeling is. U kunt deze stap steunen, door een limited edition speldje van het Moeder en Kind Centrum te kopen.