Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Kliniek
Kliniek

Neonatologie intensive care

ICN

Wanneer: maandag t/m zondag
Locatie: Erasmus MC Sophia, 3e etage
Telefoon: (010) 703 67 38

In de kliniek neonatologie intensive care verzorgen wij pasgeboren baby’s die behoefte hebben aan continu intensieve zorg. Bijvoorbeeld omdat ze te vroeg geboren zijn, ziek zijn of een aangeboren afwijking hebben.

Over

Wat gaan we doen?

Wanneer komt u hier?

In de kliniek neonatologie intensive care verzorgen wij pasgeboren kinderen. Vaak gaat het om kinderen die met een zwangerschapsduur van korter dan 32 weken geboren zijn. Ook liggen in onze kliniek kinderen die op tijd geboren zijn, maar door problemen rondom de geboorteintensive care (IC) of high care (HC) zorg nodig hebben. Ook worden pasgeborenen verwezen vanuit een ander ziekenhuis voor verdere diagnostiek en behandeling.

Wat gaan we doen?

Ons uitgangspunt van de zorg voor pasgeborenen is het NIDCAP-principe. Dit is een programma voor individuele ontwikkelingsgerichte zorg voor pasgeborenen met als uitgangspunt het verhogen van de kwaliteit van leven. Het helpt ons en u om de ontwikkeling van uw kind te ondersteunen en te optimaliseren, door in te spelen op zijn behoeften. Afhankelijk van de ontwikkeling en lichamelijke conditie, geeft uw kind signalen in bijvoorbeeld ademhaling, kleur, bewegingen en bewustzijnsniveau. Wij begeleiden u bij het herkennen van de signalen van uw kind en leren u hoe u hier op kunt reageren. Zo kunt u zo veel mogelijk helpen om de dagelijkse zorg voor uw kind zelf te doen. 

Wekelijks heeft u een gesprek met de arts over de conditie van uw kind. Ook kunt u bij de dagelijkse visite aanwezig zijn (samenzorg visite).

Lees voor meer informatie ook de patiëntenfolder over de kliniek neonatologie intensive care.

Onze begeleiding

Door wie wordt u geholpen?

  • Arts-assistent en de neonatoloog: de zaalarts (een arts-assistent) is verantwoordelijk voor de kinderen en werkt onder eindverantwoordelijkheid van de neonatoloog. Een neonatoloog is een gespecialiseerde kinderarts in de zorg voor pasgeborenen.
  • Verpleegkundig specialist: de verpleegkundig specialist mag een medische diagnose stellen en de daarbij behorende handelingen uitvoeren.
  • IC-verpleegkundigen: de IC-verpleegkundigen zorgen elke dag voor uw kind. Tijdens elke dienst is één verpleegkundige verantwoordelijk voor de directe zorg aan uw kind.
  • Eerst Verantwoordelijke Verpleegkundige (EVV): de EVV houdt overzicht en is altijd aan het werk op de zaal waar uw kind ligt, maar zorgt niet altijd voor uw kind. De EVV maakt met u een afspraak voor een gesprek en zorgt ervoor dat u voldoende informatie krijgt over de zorg voor uw kind, buiten de standaard gesprekken.
  • Verpleegkundig studenten: in het Erasmus MC Sophia leiden we ICN verpleegkundigen op. Zij volgen de studie tot (IC of HC) kinderverpleegkundige en/of neonatologie verpleegkundige. Verpleegkundig studenten werken onder toezicht van IC-verpleegkundigen.
  • Zorgassistent: de zorgassistent helpt de verpleegkundige bij verpleegkundige handelingen zoals het verschonen van luiers. Bij vragen en adviezen over borstvoeding kan de zorgassistent u helpen.

Samenwerkingen tussen specialismen

Intensieve samenwerking vindt plaats met de afdeling verloskunde, kinderchirurgie, kinderneurologie en de algemene kindergeneeskunde.

Onderzoeken

De belangrijkste behandelingen die een (te vroeg) pasgeborenen kunnen ondergaan zijn:

  • Ondersteuning/overnemen van de ademhaling.
  • Ondersteunen van het hart door middel van medicatie.
  • Geven van voeding, zowel via een maagsonde als via een infuus.
  • Temperatuur regulatie.
  • Echografie van hersenen en hart.
  • Röntgenonderzoek. 
  • Operatieve ingrepen.

Op bezoek

Aanwezigheid ouder/verzorger
Als ouder/verzorgen bent u 24 uur per dag welkom in onze kliniek. Wij vinden het namelijk belangrijk dat u een goede band opbouwt met uw pasgeboren kind. Als u een keer niet bij uw kind kunt langskomen, dan mag u ons altijd bellen om te vragen hoe het met uw kind gaat.

Babywatch
Wanneer u niet langs kunt komen, biedt Babywatch uitkomst. In elke couveuse hangt een camera waarmee we uw kind 24 uur per dag filmen. Zo kunt u uw kind altijd zien. De beelden verzenden wij beveiligd, via het ziekenhuisnetwerk. U krijgt een gebruiksnaam en wachtwoord om in te loggen. U kunt ook anderen toegang geven.

Broertjes en/of zusjes
Ook broertjes en/of zusjes van uw pasgeboren kind zijn welkom, maar overlegt u van tevoren met de verpleegkundige in verband met mogelijke infectieziekten zoals waterpokken. Kinderen die op bezoek komen doen veel indrukken op die ze moeten verwerken. Probeer van tevoren in te schatten of zij dit aankunnen. Wij hebben een koffer met informatie van de VOC (Vereniging van Ouders van Couveusekinderen) met een pop, luiers, speentjes en andere materialen die standaard voorkomen bij kinderen die opgenomen zijn. U vindt daarin ook voorleesboeken en een tekenboek.

Kraamvisite
Uiteraard mag u bij uw kind kraamvisite ontvangen. Voor de rust van de kinderen mogen dit maximaal 2 personen zijn, waarvan 1 ouder. Bij een tweeling zijn dit maximaal 4 personen, waarvan 1 ouder. Voor uw privacy mag er geen bezoek bij uw kind zonder dat u erbij bent. Bezoekers mogen elkaar 1 keer aflossen en om de beurt naar uw kind gaan.

Infecties voorkomen
Om infecties te voorkomen gelden de volgende regels:

  • Kinderen die nog geen waterpokken hebben gehad mogen helaas niet op bezoek komen.
  • Bent u niet gevaccineerd voor mazelen én mogelijk in contact geweest met mazelen én jonger dan 48 jaar? Wilt u zich dan melden bij de balie van het secretariaat.
  • Wanneer u verkouden bent vragen wij u een mondmasker te dragen. Vraagt u deze aan de verpleegkundige.
  • Als u ziek bent (griep of een infectie aan mond of handen) neemt u dan voordat u langskomt telefonisch contact op met de verpleegkundige. Zij kan u adviseren over eventuele voorzorgsmaatregelen.
  • U kunt uw jas aan de kapstok bij de ingang van de zaal hangen. Wilt u uw sieraden en horloge afdoen. Handtas en eventuele kostbaarheden kunt u meenemen naar binnen.
  • Bij binnenkomst wast u uw handen met zeep bij de wasbak. Wij verzoeken u dit nogmaals te doen bij vertrek.

Foto's en filmopnamen
U mag foto’s en filmopnames maken van uw eigen kind. Gebruik geen flitslicht, hier kan uw kind namelijk van schrikken. Voor de privacy mag u alleen foto’s maken van uw eigen kind. U mag van medewerkers geen foto’s of filmpjes maken en verspreiden via sociale media. Medewerkers mogen voor u alleen foto’s maken met uw eigen telefoon of fototoestel.

Mobiel bellen
Voor de rust van de patiënten is het niet toegestaan om op zaal te bellen. Ook mag het geluid van uw telefoon niet aan staan. Het personeel kan u verzoeken op een bepaald moment geen gebruik te maken van uw mobiele telefoon. In het ziekenhuis staat aangegeven waar u niet/wel mag bellen.

patiënt stuurt brief aan olifant Olli

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor