Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Spierbiopsie

Een spierbiopt is het verkrijgen van een stukje spier uit het been. Door middel van dit biopt proberen we de oorzaak van bepaalde spierklachten te achterhalen.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Wat is het?

Een spierbiopsie is een pijnlijk onderzoek en voeren we bij kinderen daarom onder narcose uit. Dit betekent dat we uw kind in slaap brengen en hij geen pijn voelt tijdens het onderzoek.

Om een stukje spier uit het bovenbeen te verkrijgen nemen we eerst een klein huidbiopt af (een rondje van 3 millimeter). Dit slaan we op voor het geval het ooit nodig is. Door dit gaatje heen prikken we met een dikke naald een aantal keer in de spier, waarbij we een stukje spier verwijderen. Er wordt een lokale verdoving achtergelaten. Hierna sluiten we met hechtpleisters het gaatje in de huid. Hier plakken we ook nog een douchepleister overheen. Deze pleister moet drie dagen blijven zitten. Als laatste brengen we een drukverband aan. Dit mag u dezelfde avond nog verwijderen.

Hoe gaan we te werk?

U meldt zich met uw kind op de afgesproken tijd en afdeling. Hier krijgt uw kind een operatiejas en brengen we een verdovende huidzalf aan, voor het prikken van het infuus. Uw kind en één ouder worden naar de operatiekamer gebracht. Hier prikken we het infuus en valt uw kind in slaap. Onder narcose wordt het spierbiopt verkregen. Hierna brengen we uw kind naar de uitslaapkamer en roepen we u er weer bij.

Wat is het doel?

Door middel van het spierbiopt proberen we te achterhalen waar de spierklachten van uw kind door zijn ontstaan. Hierbij stelt de arts vast of er sprake is van een neurologische aantasting of spierletsel. Ook kunnen er stofwisselingsproblemen van de spier aan het licht worden gebracht en sluit de arts bepaalde vermoedens uit. Zo zijn we in staat de juiste diagnose te stellen.

Voorbereiding

Voor de ingreep krijgt u een uitnodiging voor een bezoek aan de anesthesioloog. Tijdens deze afspraak bespreekt u de narcose die ervoor zorgt dat uw kind slaapt tijdens de ingreep. Het is belangrijk dat uw kind op de dag van de ingreep nuchter is. Door uw kind goed voor te bereiden, zorgt u ervoor dat angst minder kans krijgt.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het onderzoek

Voordat de ingreep begint brengen we uw kind in slaap, hij zal dus geen pijn voelen. Tijdens de ingreep laten we een lokale verdoving achter. Na het wakker worden en de eerste paar dagen na de ingreep kan het been wat beurs aanvoelen, alsof er een vaccinatie is gegeven. Soms is er een beetje bloed zichtbaar onder de pleister. Dit is niet erg.

In het ziekenhuis

Na het wakker worden kan het been wat beurs aanvoelen. Soms is er nog een beetje bloed zichtbaar onder de pleister, dit is niet erg.
Wanneer uw kind goed wakker is, goed gegeten, gedronken en geplast heeft mag hij weer mee naar huis.

Thuis

Thuis kan de douchepleister aan de randen wat loslaten. Dit is niet erg, maar het is wel belangrijk dat de pleister de eerste drie dagen blijft zitten.
Rond de pleister, op de plek waar de spierbiopsie is afgenomen, ontstaat soms een blauwe plek. Dit is niet erg, de blauwe plek verdwijnt vanzelf weer.

Uitslag

De uitslag van het spierbiopt duurt erg lang. De eerste uitslag is er na vier weken, maar de meeste uitslagen pas na drie tot zes maanden.
Na vier weken bellen we u met de eerste uitslag, de overige uitslagen bespreken we later met u.

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact met ons op wanneer uw kind toename van pijn heeft, die niet voorbij gaat met het nemen van paracetemol. Neem ook contact met ons op als het wondje niet stopt met bloeden.

Met wie heeft u te maken?

Aandoeningen

  • Neuromusculaire aandoeningen.
  • Mitochondriële aandoeningen.

Spierziekte

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor