Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
In de spreekkamer bij Kindercardiologie
Nieuws

COVID-19 kindcheck helpt artsen, kinderen en ouders tijdens coronacrisis

15 oktober 2020

Kinder- en jeugdartsen roepen andere artsen op om tijdens ieder consult na te gaan welke gevolgen kinderen ondervinden van coronamaatregelen. Zo komen (kwetsbare) kinderen met lichamelijke en psychische problemen eerder in beeld en kan de juiste ondersteuning ingezet worden.

De coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor het welzijn en de gezondheid van kinderen. Een deel van de ‘bijkomende schade’ is te voorkomen als meer rekening wordt gehouden met de belangen van het kind. Dat kan bijvoorbeeld door bij ieder consult stil te staan bij de mogelijke gevolgen van de coronacrisis voor het kind. De vandaag gelanceerde COVID-19 kindcheck biedt handvatten om in zo’n consult de juiste vragen te stellen. Daarnaast biedt de COVID-19 kindcheck nuttige verwijzingen.

Tijdens de coronacrisis worden kinderen getroffen door het wegvallen van onderwijs, sport, sociale contacten, ondersteuning en netwerk. Vooral de kwetsbare kinderen ondervinden nadelige gevolgen voor het lichamelijk, cognitief en sociaal-emotioneel functioneren. Ouders zijn soms niet in staat om onderwijs te geven of hun kinderen te helpen. Ook melden kinderen meer eenzaamheid en ruzies. Kinderen bewegen minder en eten minder gezond, met nadelige effecten op het gewicht en de conditie. 

Niet het virus zelf, maar de strijd ertegen treft kinderen hard. Een deel van de schade is te voorkomen als er meer rekening wordt gehouden met de belangen van het kind, stellen kinder- en jeugdartsen en psychologen uit Leeuwarden, Maastricht, Amsterdam en Rotterdam. ‘Alle artsen, maar ook andere hulpverleners en maatschappelijke organisaties, hebben nu de taak hierop toe te zien.’

De opstellers van de COVID-19 kindcheck zijn dr. Brita de Jong-van Kempen, Medisch Centrum Leeuwarden; drs. Wendela Leeuwenburgh-Pronk en  dr. Machtelt Bouwman, Amsterdam UMC, Emma Kinderziekenhuis; drs. Birgit Levelink, Maastricht UMC; dr. Karolijn Dulfer en prof.dr. Koen Joosten, Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.

Download de vragenlijst hier