Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Bijzondere patiëntverhalen in publieksjaarverslag 2021

17 juni 2022

Het publieksjaarverslag Amazing Erasmus MC 2021 is uit. Deze keer is het verslag is een bijzonder jasje gestoken en vertellen onze eigen patiënten uitgebreid over hun ziekte en de behandeling(en) die zij krijgen.

Met vijf patiënten gaan we mee naar hun huis voor een kijkje achter de voordeur. Om te horen, te voelen en te zien wat de behandelingen voor hen betekenen. Hoe fijn is hun leven? Hoe gaan ze om met de extra levensjaren die ze erbij krijgen? Vijf wonderbaarlijke verhalen over derdelijns medische zorg met ongekende impact.

‘Ik geen toekomst? Jawel hoor, maar een korte’, vertelt de 24-jarige Eva Hermans-Kroot. Vorig jaar kreeg ze de diagnose ongeneeslijke longkanker. Ze leeft nu bij de dag en geniet van wat er wel is. Dat kan ze dankzij een van onze collega’s, een arts die zich niet wilde neerleggen bij een eerdere boodschap: ‘We kunnen niets meer voor je doen.’

Bram Strijkert en Merel van Zwieten noemen hun zonen ‘onze wondertjes’. Hun twee maanden oude baby Daan kreeg 6 jaar geleden in het Erasmus MC een donorhartje. Dat er op tijd een hartje kwam, was uitzonderlijk. Maar dat hun tweede baby Lev vorig jaar werd geboren met dezelfde afwijking en dat er opnieuw een donorhartje beschikbaar kwam was, is onvoorstelbaar.

‘Ik ben geraakt door de verhalen van onze patiënten’, zegt raad van bestuur voorzitter Stefan Sleijfer. ‘Stuk voor stuk bijzondere verhalen van veerkrachtige en bewonderenswaardige mensen. Mensen die naar het Erasmus MC kwamen omdat ze complexe zorg nodig hadden of een zeldzame aandoening hebben. Bovendien een illustratie van waar we voor staan: een gezonde bevolking en excellente zorg door onderzoek en onderwijs.’

In het publieksjaarverslag vind je ook interviews met onze studenten en collega’s. Zij vertellen onder andere over hun hoogte- en dieptepunten in 2021. En wat het werken of studeren in onze organisatie voor hen bijzonder maakt. Je leest onder meerhet verhaal van de gedreven onderzoeker Miao-Ping Chien die haar eigen unieke microscoop heeft gebouwd.

Lees de digitale versie van het publieksjaarverslag 2021: Amazing Erasmus MC.