Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Erasmus MC priklocatie voor NIPT

30 maart 2023

Per 1 april is het Erasmus MC één van de priklocaties voor de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT). Met deze bloedtest wordt onderzocht of het ongeboren kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Zwangeren kunnen vanaf dan met een verwijsbrief van de verloskundige gratis en zonder afspraak terecht bij onze centrale bloedafname (Ne).

Voorheen konden aanstaande moeders de NIPT alleen in wetenschappelijk studieverband bij het Erasmus MC doen. Maar per 1 april is de NIPT onderdeel van het reguliere programma voor prenatale screeningonderzoek. Zwangeren kunnen met een verwijsbrief gratis en zonder afspraak bij circa 400 locaties bloed af laten nemen voor deze test. Eén van deze locaties is de centrale bloedafname in het Erasmus MC (Ne).

Over de NIPT

Bij de NIPT wordt bloed afgenomen bij de zwangere. Het bloed wordt onderzocht in een laboratorium om te kijken of er bij de foetus aanwijzingen zijn voor down-, edwards- of patausyndroom. Daarnaast kan de zwangere ervoor kiezen of ze wel of geen terugkoppeling wil van nevenbevindingen.

Ga voor meer informatie naar de NIPT website van de Rijksoverheid.