Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
faexit
Nieuws

De fax verdwijnt op 1 december definitief uit het Erasmus MC

6 november 2023

De zorgsector is de laatste sector in Nederland die nog structureel gebruikmaakt van de (e)fax voor het uitwisselen van gegevens. Faxen sluit echter niet meer aan bij de huidige wet- en regelgeving op het gebied van informatiebeveiliging en de bescherming van persoonsgegevens. Daarom zet het Erasmus MC op 1 december de fax-servers uit en behoort het ontvangen en versturen van (e)faxen definitief tot het verleden.

In het Erasmus MC wordt niet meer traditioneel gefaxt, maar veel afdelingen maken nog wel gebruik van de e-fax. Dat kan vanaf 1 december niet meer.

Het uitfaseren van de fax is een noodzakelijke stap in het kader van de Wegiz (Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg) en het Integraal Zorgakkoord (IZA). Om dit voor elkaar te krijgen is er een landelijk project gestart met de naam ‘Faexit’. Dit project heeft een regionale aanpak. Alle ziekenhuizen, huisartsen, apotheken en laboratoria in de regio Rijnmond worden benaderd om te stoppen met faxen. En dus over te stappen op digitaal veilige alternatieven. Als grootste ziekenhuis in de regio neemt het Erasmus MC hierin het voortouw, om zo een beweging te creëren.