Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Ziekte voorkomen en behandelen door leefstijl en voeding

27 februari 2023

Diabetes of een hartaanval. Beide zijn vaak te voorkomen met een gezonde leefstijl. Ook in de behandeling van vrijwel alle ziekten speelt leefstijl een belangrijke rol. Het nieuwe geneeskundecurriculum Erasmusarts 2030 focust daarom op het belang van leefstijl in preventie en behandeling.

Chronische ziekten zijn een probleem door de hoge ziektelast en hoge maatschappelijke kosten. Een groot deel van deze aandoeningen is te voorkomen of te behandelen door het aanpassen van voeding en leefstijl. Toch blijft de implementatie hiervan binnen de reguliere zorg achter. Artsen voelen zich niet voldoende opgeleid om leefstijl mee te nemen in de behandeling. Daarom wordt hier bij de ontwikkeling van het nieuwe curriculum aandacht aan besteed.  ‘Leefstijl kan ziekte voorkomen. En dat is beter dan genezen,’ zegt Nick Visschers, geneeskundestudent en voorzitter van de commissie Student en Leefstijl (SELF).

 

We kunnen het nieuwe curriculum niet overladen met kennis over voeding en leefstijl,’ zegt Kirsten Berk, diëtist en universitair docent. ‘Maar toekomstige artsen moeten wel vertrouwd raken met de impact van leefstijl op de gezondheid en de toepassing van effectieve leefstijlinterventies bij de behandeling van patiënten.’ Ze hoopt dat studenten in het nieuwe curriculum gaan meelopen bij een leefstijlloket of -poli om te onderzoeken hoe leefstijlanamnese een plek kan krijgen. De eerste stappen zijn al gezet. Leefstijl en obesitas zijn onderdeel van de coschappen. Binnenkort kunnen coassistenten hun sociale coschap bij een leefstijlloket lopen.

  

Motivatie

Om studenten in de huidige opleiding geneeskunde en de opleiding verpleegkunde kennis over leefstijl en preventie mee te geven, is de SELF-cursus ontstaan. Deze gaat ook in op psychologische aspecten. Hoe motiveer je bijvoorbeeld iemand om meer te bewegen? Visschers: ‘We hopen dat met de komst van het nieuwe curriculum de SELF-cursus niet meer nodig is.’

Gezonde leefstijl is niet alleen beter voor het individu, maar ook voor de gezondheidszorg in het algemeen. Een gezonde leefstijl kan aandoeningen zoals diabetes type 2 soms zelfs terugdraaien. (Lees hier meer: Gezonde leefstijl kan suikerziekte buiten de deur houden). Zo kunnen leefstijlinterventies de kosten van de gezondheidszorg verminderen. ‘Ruim een miljoen mensen in Nederland hebben diabetes,’ legt Nick uit. Die mensen hebben zorg nodig en dat kost geld. Een gezonde leefstijl kan het aantal patiënten en daarmee de druk op de zorg verlagen. Aandacht voor leefstijl past dan ook goed bij de ambitie van Erasmusarts 2030 om maatschappelijk betrokken artsen op te leiden.