Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Chronische lymfatische leukemie

Chronische lymfatische leukemie is een veel voorkomende leukemie. Het is een kwaadaardige aandoening die ontstaat vanuit een bepaald type rijpe witte bloedcel, de B-lymfocyt. Deze cellen nemen toe in het beenmerg, bloed en soms ook in lymfeklieren en milt.

Chronische lymfatische leukemie: over deze aandoening

Wat is Chronische lymfatische leukemie?

Beenmerg bevindt zich in het binnenste van de holle beenderen, met name in het bekken, het borstbeen, de ribben en ruggenwervels. In het beenmerg vindt de aanmaak van bloedcellen plaats. Alle verschillende bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes) worden gevormd vanuit de stamcel.

Bij ziekte in het beenmerg kunnen de cellen die normaal in het beenmerg groeien dit soms niet meer goed doen. Daardoor kan bloedarmoede ontstaan of komen er te weinig normale witte bloedcellen of te weinig bloedplaatjes in het bloed. Dit kan leiden tot moeheid, infecties of een bloedingsneiging.

Bij Chronische Lymfatische Leukemie is de afwijkende cel een kwaadaardige vorm van een B-lymfocyt. Deze abnormale cellen kunnen zich ophopen in het bloed, beenmerg, lymfeklieren, milt en lever.

1200 Rode bloedcellen

Hoe vaak komt het voor?

CLL is de meest voorkomende vorm van leukemie in de westerse wereld. Jaarlijks krijgen circa 900 mensen de diagnose. Bron: IKNL

De aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en de meeste mensen zijn ouder dan 60 jaar ten tijde van de diagnose.

Voor méér informatie over CLL kunt u de website van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie raadplegen. Hematon is de organisatie voor patienten met bloed- of lymfeklierkanker.

Soorten

Chronische Lymfatische Leukemie valt in te delen in verschillende risicogroepen.

Door middel van bloedonderzoek en radiologisch onderzoek wordt bepaald in welke risicogroep u zit. De risicogroep bepaalt verolgens of er op dit moment behandeling nodig is en welke behandeling dat is.

  • Wanneer u in een laag risicogroep valt, kan worden afgewacht met de behandeling: dit wordt ook wel ‘wait and see’ genoemd. CLL is een ziekte die vaak heel rustig verloopt en bij veel patiënten is gedurende lange tijd geen behandeling nodig.
  • Indien er behandeling nodig is, dan vindt vaak aanvullend onderzoek van het bloed plaats om te bepalen wat de beste behandeling is.

Oorzaak

De oorzaak van Chronische Lymfatische Leukemie is niet bekend. Blootstelling aan bestraling of bepaalde chemische middelen lijkt geen verband te hebben met het ontstaan van de ziekte. Wel lijken bepaalde erfelijke factoren een rol te spelen. CLL komt namelijk vooral voor bij blanke mensen, ook komt CLL binnen bepaalde families voor.

De aandoening wordt niet direct van ouders op kinderen overgedragen.

Symptomen en gevolgen

CLL kan vele jaren aanwezig zijn zonder dat u hiervan klachten heeft. Naarmate de normale bloedaanmaak verstoord raakt in het beenmerg kunnen de volgende symptomen ontstaan:

  • Vergrootte klieren. Meestal zijn deze niet pijnlijk.
  • Vergrootte milt.
  • Vermoeidheidsklachten.
  • Infecties.
  • Bij een tekort aan bloedplaatjes is de kans op bloedingen groter. Ook kunnen daarnaast onverklaarbare blauwe plekken ontstaan.
  • Koorts en nachtzweten.
  • Gewichtsverlies.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te kunnen stellen, worden mogelijk de volgende onderzoeken gedaan:

  • Gesprek met u (anamnese).
  • Lichamelijk onderzoek.
  • Bloedonderzoek.
  • Beenmergonderzoek.
  • CT-scan of echo.

Beenmergpunctie

Behandeling

Met wie heeft u te maken?

U heeft bij deze aandoening te maken met een internist-hematoloog.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor