Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Rapportage van ANA testresultaat

20 mei 2019

Het Laboratorium Medische Immunologie heeft de rapportage van het ANA testresultaat geheel geharmoniseerd met internationaal geldende afspraken hierover.

Het testen van antinucleaire antistoffen (ANA) draagt bij aan de diagnostiek van systemische auto-immuunziekten, zoals systemische lupus erythematosus (SLE).
De gouden standaard voor het testen van ANA is de indirecte immunofluorescentie techniek (IFT) op HEp2 cellen. Deze IFT levert een negatief of positief resultaat op, en indien positief een HEp2 fluorescentiepatroon.

Het Laboratorium Medische Immunologie, alwaar de HEp2 IFT gedaan wordt, heeft het rapporteren van deze fluorescentiepatronen geheel geharmoniseerd met internationaal geldende afspraken hierover, geformuleerd door het International Consensus on ANA Patterns (ICAP) initiatief.

Fluorescentiepatronen worden gerapporteerd afhankelijk van cellulaire lokalisatie en patroon van fluorescentie, bijvoorbeeld “nucleair homogeen”, “cytoplasmatisch gespikkeld” en “mitotisch spoeldraden”. Het HEp2 IFT patroon wordt in principe altijd gerapporteerd, onafhankelijk van lokalisatie van fluorescentie, maar de ANA wordt pas als positief gerapporteerd (en vervolgens getitreerd) wanneer sprake is van een nucleair fluorescentiepatroon. Meer informatie: www.anapatterns.org.