Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Facturatie niet reguliere anti-neuronale antistoffen bij laboratorium Medische Immunologie

1 februari 2021

Het bepalen van antistoffen tegen diverse neuronale antigenen bij verdenking op paraneoplastische neuronale syndromen en autoimmuun encefalitis is een belangrijk aandachtsgebied van het Laboratorium Medische Immunologie. 

Naast de reguliere anti-neuronale antistoffen zoals aangegeven op het aanvraagformulier immunologisch laboratoriumonderzoek biedt het Erasmus MC een aanvullend pakket bijzondere, niet reguliere anti-neuronale antistoffen aan. Het betreft antistoffen tegen mGluR1, -IgLON5, -glycine-receptor, -GABAa-receptor, -GFAP, -KLHL11, -NF155, -CNTN1 en -Caspr1. 

Voor deze antistoffen zijn (nog) geen commerciële, CE-gemarkeerde testsystemen beschikbaar zoals het geval is voor de reguliere anti-neuronale antistoffen; ze worden derhalve momenteel in researchkader middels LDT (lab developed test) bepaald buiten de scope van de EN ISO 15189:2012 accreditatie van het Laboratorium Medische Immunologie. De technische uitvoering van deze antistofbepalingen vindt plaats op het research lab van de afdeling Neurologie, onder verantwoordelijkheid van dr. Maarten J. Titulaer. 

Het Laboratorium Medische Immunologie is verantwoordelijk voor de aanvraag, registratie, logistieke ondersteuning en rapportage. Aan inhoudelijke ondersteuning wordt door beide locaties actief bijgedragen. Vooralsnog worden deze niet reguliere anti-neuronale antistoffen niet gefactureerd. Echter, gezien de grootte van het huidige pakket, de toegenomen professionalisering van deze diagnostiek en het voornemen om deze bepalingen EN ISO 15189:2012 te accrediteren is besloten om deze bepalingen per medio februari 2021 a €49,- per bepaling te factureren, conform de reguliere anti-neuronale antistoffen.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Dr. Marco Schreurs van het laboratorium Medische Immunologie.