Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Icoon van laboratoriumspecialisme Klinische Chemie

GAAD-score voor vroegtijdige detectie hepatocellulair carcinoom

1 december 2022

Met ingang van maandag 5 december zal de afdeling Klinische Chemie in samenspraak met de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten een nieuwe score introduceren voor het vroegtijdig detecteren van een hepatocellulair carcinoom (HCC). De score - GAAD genoemd - is het resultaat van een algoritme welke gebruik maakt van de tumormarkers AFP en PIVKA-II (ook wel DCP genoemd) in combinatie met de leeftijd en het geslacht van de patient. GAAD is een acroniem en staat voor Gender Age AFP DCP.

De GAAD-score is in HiX ordermanagement ingericht als aanvraagbare bepaling (HiX OM > Laboratorium > Chemie > Tumormarkers). Door in HiX de GAAD-score aan te vinken wordt automatisch AFP en PIVKA-II georderd in het labsysteem. Na analyse van de tumormarkers zal met het geslacht en de leeftijd van de patient de GAAD worden berekend en tezamen met de AFP en PIVKA-II uitslag worden gerapporteerd bij de labuitslagen. De score vervangt de losse aanvraag van AFP in het kader van monitoring voor HCC.

Nota bene: een AFP aanvraag in het kader van de vraagstelling seminoma/non-seminoma dient in HiX OM samen met hCG en LDH los te worden aangevinkt.

De GAAD-score (die kan liggen tussen de 0 en de 10) hanteert een afkapgrens van 2,57, waarbij een uitslag boven de afkapgrens mogelijk aanleiding kan zijn voor het maken van een CT dan wel MRI.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Prof. Rob de Man en Dr. Dave Sprengers van de afdeling Maag-Darm-Leverziekten of Dr. Christian Ramakers van laboratorium Klinische Chemie.