Lotgenotencontact na diagnose
Mensen die een ingrijpende diagnose krijgen, kunnen te maken krijgen met gevoelens van angst en onzekerheid. Hoe verwerkt u de diagnose en wat gaat er de komende tijd gebeuren?
Contact met een lotgenoot of ervaringsdeskundige kan in zo'n situatie heel waardevol zijn en helpen bij de verwerking van de diagnose. Daarnaast kan het inzichten geven wat je als patiënt kan verwachten van de behandeling en hoe je hiermee kan omgaan in het dagelijkse leven.
Er zijn verschillende manieren om in contact te kunnen komen met lotgenoten:
- Buddyhuis
- Via een patientenvereniging
- CancerConnect
Informatie Buddyhuis
Dankzij de Buddy4Care app kunnen patiënten met elkaar in contact komen en ervaringen delen. Zowel voor, tijdens als na hun ziekte.
Let op: Dit is een pilot voor patiënten met borstkanker en ouders en patiënten van het Kinderthoraxcentrum. De app is (nog) niet beschikbaar voor andere patiëntgroepen.
Een eigen buddy
Een buddy is een andere patiënt die ooit eens dezelfde diagnose heeft gekregen, een behandeling heeft ondergaan en de ziekte heeft verwerkt. Een buddy begrijpt u vaak beter dan wie dan ook. Het contact kan gaan van een appje, belletje tot een ontmoeting. U kunt vragen stellen aan uw buddy of uw zorgen delen.
Pilot
Binnen het Erasmus MC loopt een pilot met de app Buddy4Care, ontwikkeld door Het Buddyhuis. Via deze app worden patiënten aan elkaar gekoppeld om samen in contact te komen en ervaringen te delen. De app wordt ingezet om lotgenotencontact tot stand te brengen voor de doelgroepen jonge vrouwen met borstkanker en ouders en patiënten van het Kinderthoraxcentrum.
Voor meer informatie of vragen: buddyhuis@erasmusmc.nl