Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Wat is belangrijk voor u?

Wij horen het graag

Als u naar het Erasmus MC komt, wilt u goede zorg. Maar goede zorg ziet er voor iedereen anders uit. Uw zorgverlener gaat daarom met u in gesprek over wat voor ú belangrijk is. Wat uw wensen en behoeften zijn. Om u de zorg te geven die het beste bij u past. Wij vragen onze patiënten steeds vaker om zich voor te bereiden op dit gesprek. Door een vragenlijst in te vullen. Heeft u hiervoor een uitnodiging gehad? Wij leggen graag uit wat dit voor u betekent.

Invullen vragenlijst, hoe werkt het?

U krijgt een week voor uw afspraak per mail een uitnodiging om de vragenlijst in te vullen. Ook kunt u laten weten wat u zélf wilt bespreken tijdens de afspraak. Uw zorgverlener kan uw antwoorden vooraf inzien. En weet daarmee al hoe het met u gaat en welke vragen u heeft. U denkt alvast na over uw gezondheid. Hoe u zich voelt. En of uw ziekte of aandoening gevolgen heeft voor uw dagelijks leven. Zo gaat u samen goed voorbereid in gesprek.

Zorg die bij ú past

Tijdens uw behandeling vult u vaker een of meer vragenlijsten in. Dit geeft een goed beeld van hoe het met u gaat tijdens de behandeling. Nemen uw klachten bijvoorbeeld af of juist toe? Heeft u last van vermoeidheid of pijn? Kunt u alles nog doen in uw dagelijks leven? Wat is het resultaat van de zorg die u krijgt?

De zorgverlener kan zo het gesprek beter aanpassen aan uw medische en persoonlijke situatie. Het helpt u om gemakkelijker in gesprek te gaan over wat u wilt en nodig heeft. Als u en uw zorgverlener weten wat belangrijk voor u is, kunt u samen beslissen over de zorg die het beste bij u past. De vragenlijst ondersteunt hierbij.

Afbeelding van animatie van gesprek arts met patient

Stap voor stap

U vult de vragenlijst 1 keer per 3 maanden in. U krijgt hiervoor per mail een uitnodiging. 
U gaat naar:

  1. Het beveiligde patiëntenportaal Mijn Erasmus MC.
  2. U logt in met uw DigiD. Nog geen DigiD of uw wachtwoord vergeten? Ga naar www.digid.nl.
    Het duurt ongeveer drie werkdagen voor u uw DigiD of nieuwe wachtwoord ontvangt.
  3. U vult onder ‘Taken’ de vragenlijst in die voor u klaarstaat. Dit kunnen ook meerdere vragenlijsten zijn.
  4. U bespreekt de antwoorden met uw zorgverlener tijdens de afspraak.

Bekijk ook onze animatie over het invullen van de vragenlijsten:

Uw zorgverlener bekijkt met u welke zorg het best mogelijke resultaat geeft. En het beste aansluit bij uw wensen en behoeften. Dit noemen we ook wel waardegedreven zorg. Daarbij horen we graag wat voor ú belangrijk is. 

Bijvoorbeeld meneer De Bruijn. Voor hem is muziek het belangrijkste in zijn leven. Hij heeft een operatie nodig, maar hierdoor gaat zijn gehoor achteruit. Als de zorgverlener weet dat muziek belangrijk is in het leven van meneer de Bruijn, kunnen ze samen bespreken of een andere behandeling mogelijk is. 

Wat doen wij met uw gegevens?

Uw gegevens voor de zorg die het beste bij u past

De antwoorden op de vragenlijsten bespreekt u met uw zorgverlener. Hierdoor kunnen wij de zorg nog beter op uw persoonlijke situatie aanpassen. Samen met uw zorgverlener kiest u de best mogelijke behandeling.

Uw gegevens voor wetenschappelijk onderzoek

Uw gegevens zijn ook heel belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek naar de beste zorg voor patiënten met dezelfde aandoening als u.

Met de ingevulde vragenlijsten komen zorgverleners meer te weten over hoe een ziekte of aandoening verloopt bij patiënten. Als een patiënt zich afvraagt of zijn klachten wel normaal zijn, dan kan de zorgverlener daar antwoord op geven. Ze laten ook zien met welke behandeling patiënten het meest tevreden zijn. Door wetenschappelijk onderzoek en vragenlijsten met elkaar te vergelijken, kunnen we de zorg blijven verbeteren. En in de toekomst beter voorspellen welke zorg voor een patiënt de beste keuze is.  

Toestemming geven

Wij vragen u daarom of wij uw gegevens in de toekomst mogen gebruiken voor onderzoek naar de aandoening waarvoor u in behandeling bent en/of het specialisme waar u naartoe gaat. Als u toestemming geeft, verwerken wij uw gegevens zonder uw naam en gecodeerd (versleuteld). 
Uw keuze om wel of geen toestemming te geven, heeft geen gevolgen voor uw behandeling. 

Toestemming intrekken

Uw toestemming kunt u weer intrekken wanneer u maar wilt. Zonder dat dit negatieve gevolgen voor uw behandeling heeft. U wijzigt uw toestemming in het beveiligde patiëntenportaal Mijn Erasmus MC onder ‘Taken’.

Geeft u geen toestemming voor het gebruik van uw gegevens voor onderzoek?
Dan vragen wij u toch om de vragenlijst in te vullen.
Zo komt u goed voorbereid naar uw afspraak en kunt u uw antwoorden
op de vragen bespreken met uw zorgverlener.

Landelijke kwaliteitsregistraties

In Nederland bestaan verschillende (landelijke) kwaliteitsregistraties. Hiermee worden medische gegevens van patiënten en hun ervaringen met verschillende behandelingen verzameld. Zo is het mogelijk om de resultaten van een behandeling te bekijken en waar mogelijk te verbeteren. De gegevens in een kwaliteitsregistratie zijn beschermd en niet direct herleidbaar tot u als persoon. Het Erasmus MC werkt mee aan verschillende kwaliteitsregistraties.

Bekijk ook onze animatie over het invullen van de vragenlijsten:

 

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over het gebruik van uw gegevens voor wetenschappelijk onderzoek of kwaliteitsregistraties? Of heeft u problemen met het invullen van de vragenlijst? Gebruik dan het contactformulier of neem contact op met het Patiënt Service Centrum via 010 704 51 14 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur).

Contactformulier