Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Een goed gesprek met uw zorgverlener

Goede zorg begint bij een goed gesprek. Een goed gesprek is nodig om u de zorg te kunnen geven die het beste bij u past. Ontdek wat u zelf kunt doen.

1. Bedenk vooraf wat u wilt vragen of vertellen

Denk alvast na over wat u wilt vertellen over uw ziekte of klachten. En wat voor de zorgverlener belangrijk is om te weten. Zo gaat u goed voorbereid in gesprek. En weet u zeker dat u niets vergeet.

2. Bespreek wat voor u belangrijk is 

De zorgverlener legt uit welke zorg mogelijk is. Zo bent u goed op de hoogte van de verschillende keuzes. En de gevolgen daarvan op uw dagelijks leven. Niet behandelen of afwachten is ook een keuze.

Door een behandeling kan uw leven er anders uit gaan zien. De zorgverlener vraagt daarom wat u verwacht van de zorg. Vertel wat uw wensen zijn. En wat u belangrijk vindt in uw leven. Hoe ziet uw leven er nu uit? Wat wilt u kunnen blijven doen? 

De mening van u en uw zorgverlener zijn even belangrijk. Wees daarom open en eerlijk over wat u wel of juist niet wilt. Vertel het als u zich zorgen maakt. Of als u twijfelt.

3. Beslis samen over de zorg die het beste bij u past

U kunt samen met uw zorgverlener de uiteindelijke beslissing nemen. Of de zorgverlener laten beslissen. Geef in ieder geval aan wat u het liefst wil. Belangrijk is dat u het eens bent met de keuze en de zorg krijgt die bij u past. 

Heeft u meer tijd nodig? Vaak hoeft u niet meteen te beslissen. Denk er thuis nog eens rustig over na of bespreek het met uw naasten. Twijfelt u nog? U kunt altijd vragen om een tweede gesprek.

Tips voor een goed gesprek

Vóór het gesprek

  • Schrijf uw vragen van tevoren op. Wat wilt u precies weten? U kunt hiervoor de 3 goede vragen gebruiken. Deze zijn er ook voor kinderen.

    1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
    2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden? 
    3. Wat betekent dit in mijn situatie?
  • Als u weet wat u belangrijk vindt in uw leven, kunt u dit gemakkelijker bespreken met uw zorgverlener. De volgende vragenlijsten of websites kunnen u hierbij helpen:

    • Door het invullen van de vragenlijst op mijnkwaliteitvanleven.nl krijgt u een overzicht van wat voor u belangrijk is. En hoe het met u gaat.
    • Wat er toe doet.info helpt u bij het beantwoorden van vier vragen:

      1. Wat is voor mij belangrijk in het leven?
      2. Wat is NU voor mij belangrijk in het leven?
      3. Wat wil ik kunnen doen?
      4. Wat heb ik nodig om dit te kunnen doen?

    • Bij een aantal poliklinieken in het Erasmus MC krijgt u voor uw afspraak een uitnodiging om de vragenlijst ‘Algemene gezondheid’ in te vullen. Door het invullen van de vragen denkt u alvast na over uw gezondheid en wat voor u belangrijk is. De zorgverlener krijgt al een idee van het met u gaat en welke vragen u heeft. Zo gaat u samen goed voorbereid in gesprek. Bekijk voor meer informatie de animatie Beter voorbereid naar uw afspraak in het Erasmus MC.

Tijdens het gesprek

  • Neem pen en papier mee zodat u tijdens het gesprek aantekeningen kunt maken.
  • Vraag iemand mee naar het gesprek als u dat fijn vindt. Of voeg iemand online toe aan het gesprek.
  • Neem het gesprek op zodat u het later terug kunt luisteren.
  • Stel vragen als u iets niet begrijpt.
  • Gebruik een keuzehulp. Soms zijn er keuzehulpen of consultkaarten (in de vorm van een folder of website) die kunnen helpen tijdens het gesprek met uw zorgverlener. Ze geven informatie over een ziekte of aandoening. En zetten de voor- en nadelen van mogelijke behandelingen op een rij. Vraag uw zorgverlener om advies. 
  • Vraag de zorgverlener om de informatie aan het eind van het gesprek samen te vatten.
    Of vertel zelf in het kort wat u gehoord heeft. Zo weet u zeker dat jullie elkaar goed hebben begrepen. 
 

Na het gesprek

  • Kijk in uw online medisch dossier

Om samen te kunnen beslissen is het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. In Mijn Erasmus MC kunt u uw persoonlijke en medische gegevens zien. U vindt er bijvoorbeeld uw behandelplan, uitslagen van onderzoeken, brieven van uw zorgverleners aan verwijzers en uw medicatieoverzicht. 

 

Meer informatie? 

Voor meer tips over samen beslissen en een goed gesprek met uw zorgverlener kijkt u op Begin een goed gesprek.
 

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks