Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Echogeleide sclerocompressie-therapie (ESCT)

Bij echogeleide sclerocompressie-therapie spuiten we het te behandelen vat in met schuim. Dit hecht zich aan de vaatwanden en laat ze aan elkaar plakken. De spatader plakken we zo als het ware ‘dicht’.

Download PDF

Voorbereiding

Nuchter zijn

Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn. De behandeling gebeurt zonder verdoving.

Crème of zalf

Smeer op de dag van de behandeling geen crème of zalf op uw benen.

Kleding

Draagt u steunkousen of een steunpanty? Dan mag u deze gewoon aantrekken op de dag van de behandeling. Na de behandeling trekken we de steunkousen weer bij u aan. Wij adviseren u dat u ruime schoenen en een ruime broek draagt.

Over de behandeling

Het is een dagbehandeling op onze polikliniek. We nemen u dus niet op in het ziekenhuis.

Wat we gaan doen

Terwijl u rechtop staat, brengt de arts het te behandelen vat in beeld met het duplex-apparaat. We tekenen de plaats die we gaan aanprikken met een huidstift op uw been af. Hierna neemt u plaats op de behandeltafel. Met een naald prikt de arts de ader aan. Met het duplex-apparaat controleren we of de naald goed in het bloedvat zit. Vervolgens spuiten we een paar milliliter schuim in het vat. We controleren met het duplex-apparaat of het schuim goed verspreidt. Als we meerdere spataderen behandelen, herhaalt de arts deze procedure een aantal keren. Op de plek waar de arts de vloeistof inspuit, plakken we een wattenbolletje op uw been.

Na de behandeling

De wattenbolletjes mag u na 48 uur verwijderen. Vallen de wattenbolletjes er eerder af? Of gaan ze irriteren? Dan mag u ze ook eerder weghalen

Nazorg en controles

Na de behandeling maken we een controleafspraak met u. Deze controleafspraak is na 3 maanden. Soms adviseert de arts de controleafspraak sneller te laten plaatsvinden. Tijdens de controle beoordelen we of de behandeling is gelukt. Soms gaat het vat niet goed dicht of gaat het weer open. Als de behandeling opnieuw moet gebeuren, kan dat in principe direct. Soms is er dan een andere behandelvorm nodig. Heeft u deze behandeling al eerder gehad? Dan bent u misschien gewend dat u een speciale steunkous krijgt na de behandeling. Deze krijgt u niet meer.

Naar huis

Na afloop van de behandeling mag u naar huis.

Bewegen

Bewegen is goed, maar doe alles met mate. Vermijd de eerste 2 weken na de ingreep intensieve sporten, zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag u uw normale activiteiten weer doen.

Bijwerkingen en complicaties

Complicaties

De meeste mensen hebben geen pijn na de behandeling. Soms ontstaan er wel pijnlijke harde strengen op de plaats waar de spataderen zaten. Neemt u bij (blijvende) pijn in het hele (onder)been, of bij roodheid en/of zwelling van het behandelde been, contact op met de polikliniek Dermatologie.

Bijwerkingen

  • Donkere verkleuring (pigmentatie) bij de huid boven de behandelde spatader. Deze verkleuring verdwijnt meestal weer. Mensen met een donkere huid hebben een grotere kans op blijvende verkleuring. De donkere verkleuring kan ook ontstaan door blootstelling aan zonlicht. Vermijd daarom zonlicht op de plaats van de behandeling tot 6 weken na de behandeling.
  • Oppervlakkige aderontsteking (pijnlijke streng in het behandelde gebied). Dit trekt in de loop van weken spontaan weg. Eerst verdwijnt de gevoeligheid na ongeveer 3 weken. In de maanden daarna verdwijnen de onderhuidse ‘knobbels’.
  • Allergische reactie op de het schuim (bijna nooit).
  • Diepe veneuze trombose (bijna nooit).
  • Het zien van lichtflitsen en/of het uitlokken van migraineaanvallen (bijna nooit; patiënten met een ‘gaatje’ in het hart hebben een grotere kans hierop).

Heeft u nog vragen?

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek Dermatologie.

Contact

Polikliniek Dermatologie (op werkdagen) (010) 704 01 10
Spoedeisende hulp van het Erasmus MC (in spoedgevallen 's avonds en in het weekend) (010) 704 0 704