Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Informatie opname kliniek Neurochirurgie

Binnenkort wordt u opgenomen op de kliniek Neurochirurgie. Hier leest u de belangrijke informatie over de opname.

Download PDF

Operatie datum/planning

Tijdens uw afspraak op de polikliniek Neurochirurgie heeft u samen met de neurochirurg gekozen voor een operatie. U krijgt hierna een afspraak bij de polikliniek Anesthesie voor een pre-operatieve screening (POS). Daarna kan het planbureau de datum voor de opname en operatie plannen. Het planbureau informeert u ongeveer een week voor de opname en operatie over de definitieve data. Dit doen zij per telefoon of post.

Let op! Bij noodgevallen kan de tijd/datum van de operatie wijzigen.

Opname

U wordt opgenomen op de kliniek Neurochirurgie. De kliniek zit op de 9e verdieping, gebouwdeel NF/NE. Op de dag van de operatie mag u vanaf 00.00 niet meer eten en drinken. Uw medicijnen mag u wel met een klein slokje water innemen. Wij zorgen voor uw medicijnen tijdens uw opname. De levering van deze medicijnen op de kliniek kan een halve dag duren. Neem daarom voor in ieder geval 1 dag uw eigen medicijnen mee. Op de kliniek krijgt u een éénpersoonskamer. Als u na de operatie een nacht op de PACU of IC moet blijven, houden we deze kamer voor u bezet. Soms moeten we voor een spoedgeval uw kamer toch gebruiken. U krijgt dan een andere kamer.

Meer informatie over de opname en de operatie leest u in 'Operatie kliniek Neurochirurgie'.

Operatie

De operatie vindt plaats op de 6e verdieping. Bij de anesthesie (holding) wordt u voorbereid op de operatie. Na de operatie belt de neurochirurg met uw contactpersoon om te vertellen hoe de operatie is gegaan. Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer, PACU of IC. Als uw lichamelijke situatie stabiel is, komt u terug naar de kliniek Neurochirurgie. Als u na de operatie bent aangekomen op de kliniek, de PACU of IC belt de verpleegkundige de contactpersoon dat hij of zij op bezoek mag komen.

Meer informatie over de IC leest u in 'wegwijs op de IC'. Meer informatie over de PACU leest u in 'Post anesthesie care unit'.

Belangrijke informatie over het verblijf

Hieronder vindt u wat belangrijke informatie over uw verblijf op de kliniek:
  • De bezoektijden zijn van 11.00 tot 20.00. Er mogen maximaal twee bezoekers bij u langskomen.
  • De zaalarts (physician assistant) komt elke dag bij u langs om te bespreken hoe het met u gaat. De neurochirurg ziet u pas weer als u de polikliniek bezoekt.
  • Op de kliniek hebben we 'belblokken'. Tijdens deze belblokken mag de contactpersoon de afdeling bellen. De verpleegkundige neemt bij belangrijke veranderingen contact op met de eerste contactpersoon.
  • Op uw kamer hangt een tablet (voor maaltijden bestellen en besturing van de kamer). Hier krijgt u bij de opname uitleg over.
Meer algemene informatie over uw verblijf in het Erasmus MC leest u in 'Wegwijs in de kliniek'.

Ontslag

Als u goed herstelt, mag u naar huis. U krijgt bij het ontslag een aantal dingen mee:
  • verbandspullen
  • informatie over wondverzorging
  • pijnmedicatie en een afbouwschema voor medicijnen
  • afspraken voor de polikliniek
  • belangrijke telefoonnummers
De huisarts krijgt digitaal een medische brief toegestuurd. De apotheek komt bij u in de kliniek langs met medicijnen voor thuis.

Meer informatie over uw ontslag leest u in 'Ontslag na een operatie aan de wervelkolom' of in 'Ontslag na een operatie aan het hoofd'.

Nazorg

Als u nog niet naar huis kan maar wel met ontslag mag, krijgt u nazorg. De transfer-verpleegkundige regelt dan bijvoorbeeld thuiszorg, een korte revalidatie, een zorghotel of een verpleeghuis. Bij sommige operaties wordt dit traject al vooraf aan de operatie besproken. Bijvoorbeeld bij operaties aan de wervelkolom. Dit traject noemen we het Zorgpad Wervelkolomchirurgie.

Meer informatie over dit zorgpad leest u in 'Zorgpad wervelkolomchirurgie'.

Contact

Bij vragen over uw opname kunt u binnen 14 dagen na ontslag met ons contact opnemen. Voor andere vragen mag u contact opnemen met uw huisarts.

Bij vragen over uw afspraken op de polikliniek: polikliniek Neurochirurgie(010) 704 01 29
Maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.00
Bij vragen aan de verpleging of arts: verpleegkundige spreekuur 06 34 86 05 34
vos.neurochirurgie@erasmusmc.nl
Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur
Bij spoed buiten kantoortijden: verpleegafdeling Neurochirurgie (010) 703 32 36

Bij vragen over medicijnen kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts of apotheek.