Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Springersknie

Jumpers knee of patella tendinopathie

Een springersknie (jumpers knee) is een blessure waarbij de pees onder de knieschijf overbelast raakt. Dit veroorzaakt pijn, zwelling en stijfheid in de knie. Deze aandoening komt vooral voorbij sporten met een hoge peesbelasting, zoals bij sprongsporten (basketbal, volleybal). Wij behandelen een springersknie met opbouwende oefentherapie.

Springersknie: over deze aandoening

Wat is een springersknie?

Een springersknie is een knieblessure waarbij mensen pijn hebben in de kniepees. Deze pees loopt onder de knieschijf. Een springersknie komt vooral voor bij sprong-sporten zoals basketbal en volleybal, maar ook teamsporten waarbij veel gesprint wordt, zoals voetbal. 

Het is onbekend hoe deze blessure precies ontstaat. Vaak zien we dat de kniepees overbelast is, bijvoorbeeld doordat mensen heel veel hebben gesport in een korte tijd. 

Bij een springersknie is er geen ontsteking in de pees, maar de structuur van de peesvezels is veranderd. Ook is de pees dikker geworden.
 

Hoe vaak komt het voor?

Een springersknie komt voor bij zo’n 45 procent van de professionele sprongsporters (bijvoorbeeld basketballers en volleyballers). Bij amateurs is dit tussen de 20-45 procent. 

Het risico op een springersknie hangt af van welke sport wordt beoefend en hoe fanatiek de sporter is. Mannen krijgen drie keer vaker een springersknie dan vrouwen. 
 

Oorzaak

Een springersknie wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat de kniepees te veel wordt belast. Dit gebeurt vooral bij sporten waar er veel wordt gesprongen of waar veel explosieve bewegingen zijn. Door de overbelasting raakt de pees beschadigd en dit kan uiteindelijk pijn veroorzaken. 

Symptomen en gevolgen

Symptomen van een springersknie zijn pijn en stijfheid aan de voorkant van de knie, vooral tijdens activiteiten waarbij de kniepees gebruikt wordt. De pijn zit lokaal, bij de aanhechting van de knieschijfpees aan de onderkant van de knieschijf (zie onderstaande afbeelding). 

 

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose vast te stellen moet de zorgverlener een gesprek met u voeren en lichamelijk onderzoek doen. 

Tijdens het onderzoek wordt de pijn rondom de knieschijf opgewekt door onder de knieschijf te drukken met de vingers of doordat u kracht zet met de bovenbeenspieren. 

Meestal weet de zorgverlener na onderzoek en gesprek of u een kniepeesblessure heeft. Soms kan extra onderzoek nuttig zijn. U bespreekt dit samen met uw behandelaar. Extra onderzoeken zijn bijvoorbeeld een echo van de kniepees of een röntgenfoto van de knie. 
 

Behandeling

De behandeling van een springerknie bestaat uit het tijdelijk aanpassen van de pijnlijke activiteiten en het sterker maken van de pees met opbouwende krachtoefeningen. Deze oefeningen hebben meerdere gunstige effecten, waaronder het herstellen van de beschadigde peesstructuur. 

Opbouwende oefentherapie

In het Erasmus MC behandelen we een springersknie bij iedere persoon net iets anders. De basis bestaat meestal uit het tijdelijk aanpassen van belasting en opbouwende oefentherapie. 

Bij oefentherapie krijgt u oefeningen die helpen om de klachten te verminderen en de functie van de knie te verbeteren. De oefentherapie bestaat uit een vier stadia: statische oefeningen, dynamische oefeningen, explosieve oefeningen en sport-specifieke oefeningen. Hieronder vindt u instructievideo's van de verschillende oefeningen.
  1. Statische oefening (isometric)
  2. Dynamische oefening (isotonic)
  3. Explosieve oefeningen: 
    1. Jump squats
    2. Lunges
    3. Box jump squats
    4. Korte sprints
    5. Zijwaartse sprints
  4. Sport-specifieke oefeningen

Begeleiding 

Onze zorgverleners besteden veel aandacht aan de uitleg van de behandeling omdat we het belangrijk vinden dat de patiënt begrijpt wat het probleem is en wat de verwachtingen zijn. Dit helpt uiteindelijk om de behandeling beter uit te voeren en vol te houden
 

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor