Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Aandoening

Peesklachten van de onderste ledematen

Peesblessures komen vaak voor bij sporters en actieve mensen, maar ook minder actieve mensen kunnen er last van hebben.

Peesklachten van de onderste ledematen: over deze aandoening

Wat wordt er behandeld?

Peesblessures komen vaak voor bij sporters en actieve mensen, maar ook minder actieve mensen kunnen er last van hebben.

De achillespees, peesplaat van de voet, kniepees en hamstringpees zijn vaak aangedaan. Sportarts dr. Robert-Jan de Vos heeft veel ervaring met het herkennen en behandelen van peesblessures. Bovendien doet hij sinds meer dan 10 jaar wetenschappelijk onderzoek op dit gebied en leidt hij meerdere (inter)nationale projecten met als doel de verbetering van behandeling van peesblessures. Daardoor heeft hij kennis van de oorzaken en nieuwe behandelingen van peesblessures. Daardoor heeft hij wetenschappelijke kennis van de oorzaken en nieuwe behandelingen van peesblessures. Dr. Duncan Meuffels is orthopedisch chirurg en heeft ruime ervaring met operaties voor peesoverbelastingblessures en scheuren van de pees. Dr. Marijn Vis is reumatoloog en behandelt mensen met peesontsteking in het kader van reumatische aandoeningen. Margriet van der Werf is revalidatiearts en heeft expertise op het gebied van langdurige pijnklachten en hoe daarmee om te gaan. Dr. Edwin Oei is musculoskeletaal radioloog en doet ook wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe beeldvorming technieken van peesblessures. De bundeling van deze kennis voor de behandeling van peesblessures is uniek in Nederland en ook op mondiaal niveau.

afbeelding Reveal studie     

     

 

Wat wij voor u doen

Behandeling

Wat willen we bereiken

Bij de analyse van peesklachten is er een aantal belangrijke doelen, namelijk het vaststellen van de juiste diagnose en het achterhalen van de oorzaken van de peesblessure. Dit proberen we meestal goed in kaart te brengen door het toesturen van een digitale vragenlijst voorafgaande aan uw bezoek, een gesprek en een lichamelijk onderzoek tijdens het consult en het doen van een echografisch onderzoek.

We testen daarbij de belastbaarheid van de spieren die verbonden zijn aan de pees, zoals bijvoorbeeld de kuitspier bij de achillespees. Achillespezen en kniepezen kunnen we direct bij het eerste consult met een nieuwe innovatieve echo (Ultrasound Tissue Characterisation) in beeld brengen.

Vervolgens kunnen we een persoonlijk behandelplan opstellen. Het streven is om tijdens de eerste afspraak op de polikliniek al direct tot een plan van aanpak te komen.

afbeelding Reveal studie

Waarom naar het Erasmus MC

Sinds kort is het Centrum voor Peesaandoeningen opgezet in het Erasmus MC.In dit centrum zetten verschillende specialisten zich in om te achterhalen waarom sommige peesaandoeningen chronisch zijn. In dit team werken een sportarts, orthopedisch chirurg, reumatoloog, revalidatiearts, radioloog en fysiotherapeut samen.

Deze brede multidisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat alle mogelijke oorzaken van peesaandoeningen kunnen worden geanalyseerd. Op ons multidisciplinaire spreekuur kunnen we met meerdere specialisten tegelijk een beoordeling van uw peesklachten maken. Dit is vooral van meerwaarde bij mensen die niet reageren op reguliere behandelingen.

Een afspraak op dit multidisciplinaire spreekuur is alleen mogelijk nadat er een intake is geweest bij dr. De Vos.

Stroomdiagram peespoli orthopedie

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor