Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Aandoening

Peesklachten van de onderste ledematen

Peesblessures komen vaak voor bij sporters en actieve mensen, maar ook minder actieve mensen kunnen er last van hebben.

Peesklachten van de onderste ledematen: over deze aandoening

Wat wordt er behandeld?

De achillespees, kniepees en hamstringpees zijn vaak aangedaan. Sportarts dr. Robert-Jan de Vos heeft veel ervaring met het herkennen en behandelen van peesblessures. Bovendien doet hij sinds meer dan 10 jaar wetenschappelijk onderzoek op dit gebied en leidt hij meerdere (inter)nationale projecten met als doel de verbetering van behandeling van peesblessures. Daardoor heeft hij kennis van de oorzaken en nieuwe behandelingen van peesblessures.  

In het Centrum voor Peesaandoeningen wordt door meerdere specialisten samengewerkt met als doel om de zorg voor peesblessures te verbeteren. 

  • Dr. Duncan Meuffels is orthopedisch chirurg en heeft ruime ervaring met operaties voor peesoverbelastingblessures en scheuren van de pees.
  • Dr. Marijn Vis is reumatoloog en behandelt mensen met peesontsteking in het kader van reumatische aandoeningen. 
  • Dr. Margriet van der Werf is revalidatiearts en heeft expertise op het gebied van langdurige pijnklachten en hoe daarmee om te gaan.
  • Dr. Edwin Oei is musculoskeletaal radioloog en doet ook wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe beeldvorming technieken van peesblessures. 

We werken met gespecialiseerde (sport)fysiotherapeuten samen buiten het ziekenhuis. De bundeling van deze kennis voor de behandeling van peesblessures is uniek in Nederland en ook op mondiaal niveau.

afbeelding Reveal studie     

Wat wij voor u doen

Behandeling

Bij de analyse van peesklachten zijn er een aantal belangrijke doelen, namelijk het vaststellen van de juiste diagnose en het achterhalen van de oorzaken van de peesblessure. Dit proberen we meestal goed in kaart te brengen door het toesturen van een digitale vragenlijst voorafgaand aan uw bezoek, een gesprek en een lichamelijk onderzoek tijdens het consult. Soms kiezen we ervoor om aansluitend een echografisch onderzoek te verrichten.

We testen de belastbaarheid van de spieren die verbonden zijn aan de pees. Bij mensen met achillespeesklachten zullen we bijvoorbeeld de kracht van de kuitspier testen door op de tenen te staan of te hinkelen. Achillespezen en kniepezen kunnen we direct bij het eerste consult met een nieuwe innovatieve echo (Ultrasound Tissue Characterisation) in beeld brengen.

Als we alle benodigde gegevens op een rij hebben, kunnen we een persoonlijk behandelplan opstellen. We streven ernaar om tijdens de eerste afspraak op de polikliniek al direct tot een plan van aanpak te komen.

Onze kracht in de behandeling van peesblessures ligt in het geven van een uitgebreide uitleg over peesblessures en in het opstellen van een persoonlijk opbouwend revalidatieprogramma

afbeelding Reveal studie

Waarom naar het Erasmus MC

In het Centrum voor Peesaandoeningen zetten verschillende specialisten zich in om te achterhalen waarom sommige peesaandoeningen chronisch zijn. In dit team werken een sportarts, orthopedisch chirurg, reumatoloog, revalidatiearts, radioloog en fysiotherapeut samen.

Deze brede multidisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat alle mogelijke oorzaken van peesaandoeningen kunnen worden geanalyseerd. Op ons multidisciplinaire spreekuur kunnen we met meerdere specialisten tegelijk een beoordeling van uw peesklachten maken. Dit is vooral van meerwaarde bij mensen die niet reageren op reguliere behandelingen.

Een afspraak op dit multidisciplinaire spreekuur is alleen mogelijk nadat er een intake is geweest bij dr. De Vos op de Unit Sport van de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde.

Stroomdiagram peespoli orthopedie

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor