Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Stoornis in de aanleg van de kieuwbogen (cysten)

Branchiogene afwijkingen

Branchiogene cysten ontstaan wanneer er in de ontwikkeling van de foetus overblijfselen van kieuwbogen en –spleten blijven bestaan. De cysten zitten aan de zijkant in het bovenste deel van de hals of onder de kaak en kunnen wisselen in vorm en grootte.

Stoornis in de aanleg van de kieuwbogen (cysten): over deze aandoening

Wat is een stoornis in de aanleg van de kieuwbogen (cysten)?

Wat is deze aandoening?

Branchiogene cysten ontstaan wanneer er in de ontwikkeling kieuwbogen en -spleten blijven bestaan. Een cyste is een ballonvormige holte gevuld met vocht. Deze ontstaat door een ontwikkelingsstoornis tijdens de groei van de foetus. De cyste wordt op jeugdige of jongvolwassen leeftijd zichtbaar als een pijnloze zwelling. De cysten zitten aan de zijkant in het bovenste deel van de hals of onder de kaak, en kunnen wisselen in vorm en grootte. Soms is er een kleine uitwendige opening in de hals aan de voorrand van de grote halsspier, dit noemen we een fistel. De fistel is direct bij de geboorte te zien. Het gebied rondom de opening kan gaan ontsteken.

Oorzaak

Branchiogene cysten ontstaan wanneer er overblijfselen van kieuwbogen en -spleten blijven bestaan. In de meeste gevallen gaat het om afwijkingen van de tweede, derde en vierde kieuwboog. Deze afwijking ontstaat door een ontwikkelingsstoornis tijdens de groei van de foetus.

Symptomen en gevolgen

Cysten zijn meestal pijn- en symptoomloos, maar er kunnen wel ontstekingen in en rond de cysten optreden. Fistels gaan meestal gepaard met afscheiding. Soms raakt het vocht in een halsfistel ontstoken, dan komt er pus uit de huidopening.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Diagnose

Meestal is een lichamelijk onderzoek bij uw kind voldoende om de diagnose halscyste/fistel te kunnen stellen. Soms voeren we aanvullend onderzoek uit. Bijvoorbeeld een CT-scan, MRI-scan en cytologisch onderzoek (onderzoek van lichaamscellen).

Behandeling

Meestal kunnen we cysten in de hals via een kleine huidsnede  helemaal verwijderen. Tijdens de operatie bepalen we hoeveel weefsel er weggehaald moet worden om een totale verwijdering mogelijk te maken. Een totale verwijdering is erg belangrijk, want als er iets achterblijft van de cyste kan de cyste opnieuw gaan groeien. De operatie voeren we uit onder algehele narcose. Is de cyste ontstoken, dan dienen we voordat we gaan opereren antibiotica toe.

Behandeling

Met wie heeft u te maken?

  • KNO-arts.
  • Arts-assistent.
  • Verpleegkundige.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor