Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Acute Pijn

Er zijn meerdere manieren om acute pijn te behandelen. Een belangrijk onderdeel bij de behandeling van acute pijn is het achterhalen van de oorzaak van de pijn.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Acute pijn duurt vaak kort en heeft meestal een duidelijke oorzaak. Acute pijn kan optreden na een trauma, een operatie of een infectie. We doen zoveel mogelijk om de pijn draaglijk te maken. Met draaglijk bedoelen we dat u nog steeds kan:

  • bewegen
  • doorademen
  • hoesten
  • doorslapen in de nacht

Met behulp van bijvoorbeeld pijnmedicatie en/of fysiotherapie streven wij ernaar om de pijn draaglijk te maken. Helemaal pijnvrij is niet realistisch of mogelijk.

Vormen van pijnbehandeling

Wij behandelen uw pijn met verschillende soorten medicijnen of technieken:

  • Tabletten
  • PCA (Patient Controlled Analgesia), dit is een infuus met een pomp die u zelf kunt bedienen
  • Ruggenprik door een dunne catheter (slangetje) tussen twee wervels (epiduraal)
  • Lokale verdoving van een lichaamsdeel

Tabletten

We kunnen diverse tabletten gebruiken om uw pijn te behandelen. Verschillende pijnstillers behandelen uw pijn op een andere manier en versterken elkaar. Het is dus belangrijk dat u ze volgens voorschrift inneemt.

 

Spiegel

We proberen te voorkomen dat u plotseling pijn krijgt. Dit doen we door te zorgen voor een stabiele spiegel in het bloed.

 

Doorbraakpijn

Ondanks de stabiele spiegel in het bloed kan u toch nog plotsteling piijn krijgen, dit noemen we doorbraakpijn. Een voorbeeld hiervan is pijn bij bewegen vlak na een operatie. U krijgt medicatie om doorbraakpijn te voorkomen en/of op te vangen.

 

PCA

Voor de operatie krijgt u een infuus waarop we de zelf te bedienen pomp met pijnmedicatie aansluiten. Zodra u na de operatie pijn voelt opkomen, drukt u zelf op de knop. Dit mag niemand anders voor u doen. U drukt zo vaak op de knop totdat uw pijn draagbaar is. U krijgt nooit te veel medicatie.

 

Ruggenprik

Bij een ruggenprik plaatsen we een dun slangetje tussen twee rugwervels. Op die manier kunnen we steeds pijnstilling tijdens de operatie tot enkele dagen daarna toedienen. U kunt ook met deze vorm van pijnbestrijding onder begeleiding uit bed.

 

Lokale verdoving

Voor (en soms na) een operatie verdoven wij het te opereren lichaamsdeel. Het verdovingsmiddel brengen we dicht bij de zenuwen aan. U heeft hierdoor tijdelijk geen gevoel of kracht in het verdoofde lichaamsdeel. Als u steeds verdooft moet zijn, dan plaatsen we een slangetje in de buurt van de zenuw, zodat we het middel kunnen blijven toedienen.

 

Combinatie van pijnstilling

Verschillende pijnstillers behandelen uw pijn op een andere manier en versterken elkaar. Het is dus belangrijk dat u ze volgens voorschrift inneemt. Dit zorgt voor een stabiele 'spiegel' in het bloed en zodoende constante pijnstilling.

 

Om zo weinig mogelijk pijn te hebben, onderneemt u ook zelf actie. Het is bewezen dat afleiding helpt tegen de pijn. Voor de een is dat bijvoorbeeld muziek luisteren en voor de ander is dat tv kijken.

Bijwerkingen & complicaties

Mogelijke bijwerkingen

  • Paracetamol: hoofdpijn
  • NSAID’s (zoals Naproxen): maagdarmklachten
  • Morfineachtige middelen: verstopping van darmen, jeuk, misselijkheid

Voordat u pijnstillers krijgt, kijken wij naar uw voorgeschiedenis, situatie, thuismedicatie en allergieën. Heeft u last van bijwerkingen? Geef dit direct door aan de verpleegkundige en arts. Bent u thuis? Stop dan met het medicijn en neem contact op met het ziekenhuis.

Resultaat

Met pijnstillers naar huis

Na uw operatie krijgt u pijnstillers. Deze bouwt u thuis af tot u uiteindelijk stopt. U krijgt informatie over:

  • de medicijnen voor thuis;
  • wanneer u de medicijnen gebruikt;
  • hoe u de medicijnen afbouwt.

Het afbouwen van pijnstillers

Geen afbouwschema of stopdatum gekregen? Start dan met afbouwen als de pijn voor u twee dagen dragelijk is. Begin altijd met het sterkste medicijn. Heeft u elke keer op hetzelfde moment nog pijn? Dan neemt u alleen op dat moment de pijnstillers nog in.

Andere pijnmedicatie

Gebruik geen andere pijnstillers, die u zelf kan kopen bij de drogist of apotheek, naast de medicijnen die de arts vanuit het Erasmus MC voorschrijft. U mag wel paracetamol bij de drogist of apotheek halen. Medicijnen die u voor andere klachten gebruikt kunt u blijven gebruiken, behalve als de u arts u hier anders over informeert.

Wanneer neemt u contact op?

Heeft u plotseling meer pijn? Of last van bijwerkingen? Dan neemt u contact op met uw behandelend arts of huisarts.

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor