Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Expertisecentrum vervroegde overgang (POI)

In het expertisecentrum vervroegde overgang richten we ons op de diagnostiek, behandeling en wetenschappelijk onderzoek van Premature Ovariële Insufficiëntie (POI).

Verhaal uit het centrum

Psycholoog Geranne Jiskoot en gynaecoloog Yvonne Louwers runnen de POI-poli: de poli voor vrouwen die vervroegd in de overgang zitten. In dit interview leggen ze uit wat de POI-poli doet. ‘Bij ons kunnen vrouwen tegelijkertijd een psycholoog als een gynaecoloog spreken. Dat wordt enorm gewaardeerd.’

Lees het hele verhaal

Over dit centrum

Wat we doen

Premature Ovariële Insufficiëntie (POI), staat ook wel bekend als vervroegde overgang en is een zeldzame aandoening. Ongeveer 1 op 10.000 vrouwen tussen de 18 tot 25 jaar, 1 op 1.000 vrouwen tussen de 25 tot 30 jaar en 1 op 100 vrouwen tussen de 35 tot 40 jaar, krijgt ermee te maken.

De impact van de diagnose POI is groot, omdat de gevolgen verder gaan dan alleen verlies van de vruchtbaarheid. Vrouwen in de vervroegde overgang kunnen bijvoorbeeld last hebben van:

  • Opvliegers.
  • Nachtzweten.
  • Slaapstoornissen.
  • Vermoeidheid.
  • Verminderde belastbaarheid.
  • Seksuele problematiek.
  • Geheugenstoornissen.
  • Stemmingswisselingen.
  • Depressieve gevoelens.

In ons expertisecentrum bieden we een multidisciplinaire aanpak van POI. Dit betekent dat zorgverleners van verschillende afdelingen betrokken zijn om uw klachten van de vervroegde menopauze te behandelen.

Wat willen we bereiken?

Het hebben van POI kan van grote invloed zijn op je dagelijks leven. Goede en complete zorg is daarom heel belangrijk. Het begint bij het stellen van een goede diagnose. Daarna maken we een behandelplan, afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Vervolgens zien we u periodiek of jaarlijks terug, zodat uw gezondheid optimaal blijft en wij eventuele veranderingen op tijd opmerken. Daarnaast kunt u tijdens deze afspraken nieuwe vragen of klachten bespreken.

Ook willen wij door wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan de verdere verbetering van de zorg voor vrouwen met vervroegde overgang.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Sinds 2020 hebben wij de zorg voor de vervroegde overgang veranderd: samen met de patiëntenvereniging hebben we onderzocht welke zorg belangrijk is en waar de behoeftes van patiënten liggen. In 2022 erkende het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ons werk en benoemde ons als Expertisecentrum. Wij zijn een kennis- en expertisecentrum dat excellente patiëntenzorg combineert met wetenschappelijk onderzoek. Onze multidisciplinaire aanpak is daarnaast uniek in Europa. Bij elk consult spreekt u zowel een gynaecoloog als een psycholoog. Op uw dagticket ziet u daarom twee afspraken op dezelfde dag en tijdstip staan. Verder werken wij, wanneer dat nodig is, nauw samen met internist-endocrinologen, diëtisten, seksuologen of vaatspecialisten.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Premature ovariële insufficiëntie (ook wel vervroegde menopauze of vervroegde overgang genoemd).

POI Premature ovariële insufficientie

Onze polikliniek(en)

Ons expertisecentrum maakt deel uit van het Erasmus MC expertisecentrum DSD (Disorders of Seks Development). U vindt ons op de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde, onderdeel van de afdeling Gynaecologie en Verloskunde.

Klikt u op onderstaande polikliniek voor meer informatie:

Voortplantingscentrum

Samenwerking

Wij werken samen met verschillende patiëntenverenigingen en/of stichtingen, namelijk:

Wetenschappelijk onderzoek

Wij doen wetenschappelijk onderzoek naar verschillende aspecten van de vervroegde overgang. 

Voor uw eerste afspraak bij het expertisecentrum ontvangt u digitale vragenlijsten over uw klachten. Deze vragenlijsten sturen we u daarna elk jaar opnieuw toe. Op die manier onderzoeken we (anoniem) hoe de klachten van de vervroegde menopauze verlopen. 

Op dit moment doen wij ook onderzoek naar erfelijke factoren die een rol spelen bij de vervroegde overgang. Voor dit onderzoek vragen we of u twee extra buisjes bloed wilt afstaan als u bij ons in het expertisecentrum bent.

In de media

Nieuwsberichten

Podcasts

Opvliegers op je 17e: alles over de vervroegde overgang.
Gynaecoloog Yvonne Louwers en psycholoog Geranne Jiskoot vertellen in deze aflevering over POI: Wat zijn de oorzaken, symptomen en welke hulp kun je krijgen?

E-Book

U kunt het E-book ‘Te jong voor de overgang’ gratis downloaden via de website. Wilt u liever een E-book? Dan kunt u hier het boek direct lezen.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor