Over dit centrum
Wat we doen
Het Lipidencentrum richt zich op de diagnose, behandeling en onderzoek van lipidenproblemen. Dit zijn aandoeningen die te maken hebben met vetten in het lichaam, zoals erfelijke vetstofwisselingsziekten. In ons centrum werken de afdelingen Klinische Chemie en Inwendige Geneeskunde nauw samen om patiënten met lipidenproblemen de best mogelijke zorg te bieden en tegelijkertijd meer inzicht te krijgen in deze aandoeningen. We hebben dit centrum opgericht omdat we in de maatschappij een toename zien van obesitas en gerelateerde ziekten zoals hart- en vaatziekten. Met ons centrum willen we bijdragen aan een oplossing van dit groeiende probleem.
Doelen van het lipidencentrum:
1) Verbeteren van patiëntenzorg: dit wordt gedaan door gepersonaliseerde diagnostiek en multidisciplinair overleg (MDO) waarbij de verschillende afdelingen betrokken zijn.
2) Vergroten van kennis: het centrum doet onderzoek naar de rol van lipiden in hart- en vaatziekten en gerelateerde complicaties.
Hiermee streeft het centrum naar een verlaging van de ziektelast voor patiënten. Een verbetering van de algehele patiëntenzorg is een gevolg van versnelde en betere diagnostiek voor deze speciale groep patiënten met complexe lipidenproblemen.
Wat maakt dit centrum bijzonder?
Lipiden zijn complexe moleculen zoals bijvoorbeeld cholesterol en triglyceriden en hun analyse vereist specialistische technische apparatuur en kennis. Het lipidencentrum heeft deze expertise in huis en helpt bij de diagnose en behandeling van veelvoorkomende en zeldzame lipidenproblemen. De leiding van dit centrum voor laboratoriumdiensten, onderzoek, en klinische zorg is in handen van Dr. A.N. Tintu, Dr. M.T. Mulder, en Dr. J.E. Roeters van Lennep. De samenwerking tussen de afdelingen Klinische Chemie en Inwendige Geneeskunde binnen het Erasmus MC verbetert de kwaliteit van zorg, diagnostiek en onderwijs.
Laboratoriumdiagnostiek
Het lipidencentrum beschikt binnen het Erasmus MC en onder beheer van de afdeling Klinische Chemie over hoogwaardige laboratoria die voldoen aan internationale kwaliteitsnormen (ISO15189-gecertificeerd en IVDR-proof). Er worden diverse routinematige lipidenanalyses uitgevoerd zoals LDL/HDL-cholesterol, triglyceriden, Lp(a), ApoA-I, en ApoB100. Het is een belangrijke basis voor diagnostische diensten en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van lipidenanalyse.
Daarnaast voert het laboratorium voor vasculaire geneeskunde van de afdeling Inwendige Geneeskunde gespecialiseerde analyses uit zoals gedetailleerde lipoproteïnen-profielen en kwantitatieve analyses van sterolen.
Conclusie
Het Erasmus MC streeft naar een nieuwe standaard in de Nederlandse gezondheidszorg door diagnostiek en zorg te integreren met optimale inzet van aanwezige kennis. Dit zorgt ervoor dat patiënten toegang hebben tot hoogwaardige zorg en onderzoek op het gebied van lipiden. Het centrum is het eerste in Nederland dat een multidisciplinair team van specialisten samenbrengt om zowel diagnostiek als zorg te bieden. Dit versterkt de leidende positie van het Erasmus MC in de gezondheidszorg en introduceert een innovatief model voor geïntegreerde zorg en onderzoek naar de rol van lipiden bij verschillende aandoeningen.
Samenwerking
Er is veel aandacht voor preventie en is er samenwerking met andere zorginstanties om een goede overgang tussen verschillende zorgniveaus te waarborgen.
In de professionalisering van zorgverleners speelt onderwijs ook een belangrijke rol. Het werkt samen met het “expertisecentrum zeldzame erfelijke dyslipidemieën” erkend door de NFU en met het Erasmus MC LEEFH-centrum (landelijk expertisecentrum erfelijkheidsonderzoek familiaire hart- en vaatziekten, https://leefh.nl/leefh-centrum-erasmus-mc-rotterdam/).
Wetenschappelijk onderzoek
Het lipidencentrum legt een sterke nadruk op het gedetailleerd analyseren van lipoproteïnen profielen, die essentieel zijn voor gepersonaliseerde diagnostiek en voor het volgen van bestaande en nieuwe behandelingen. Geavanceerde technieken zoals bijvoorbeeld gaschromatografie-massaspectrometrie (GC-MS) worden gebruikt voor diepgaand onderzoek. De gebruikte complementaire methoden verbreden het inzicht in de rol van lipiden in diverse ziektebeelden. Er zijn succesvolle samenwerkingen met andere specialismen, zoals de cardiologie, klinische genetica, neurowetenschappen, immunologie en oogheelkunde en met grootschalige populatiestudies binnen het Erasmus MC, zoals Generation R en ERGO.
Steeds duidelijker wordt de rol die lipiden spelen in andere, vaak chronische leeftijdsgebonden aandoeningen, zoals oog- en hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer, bij ontstekingen, zwangerschapsvergiftiging en zeldzame metabole ziekten. Ook is er een verband met chronische nieraandoeningen, verstoringen in de hormoonhuishoudingen en de bothuishouding.