Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Left Ventricular Assist Device (LVAD), kunsthart, steunhart

De Left Ventricular Assist Device (LVAD) is een pomp die op het hart wordt aangesloten en zo bloed vanuit het hart naar de grote lichaamsslagader (aorta) brengt.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Een LVAD wordt geplaatst op het hart om het te ondersteunen bij hartfalen. Het hart heeft hierbij moeite om voldoende bloed naar het lichaam te pompen. De LVAD is een pomp met een ronddraaide schroef en brengt het bloed van de linker hartkamer naar de grote lichaamsslagader. Het hart blijft zelf nog pompen, maar hoeft dankzij de LVAD minder hard te werken om alle organen van bloed te voorzien. De LVAD wordt aangedreven door batterijen, die de patiënt zelf altijd bij zich zal moeten dragen.

operatie LVAD

Hoe gaan we te werk?

Het borstbeen wordt geopend om zo toegang te krijgen tot de borstkas. De bloedsomloop wordt tijdelijk overgenomen door de hart-long machine. Er wordt een opening gemaakt in het hart waarop de LVAD wordt aangesloten. Het andere uiteinde wordt vervolgens met de grote lichaamsslagader (aorta) verbonden. De kabel voor de batterij komt door een kleine opening in de buik naar buiten.

Wat is het doel?

Het plaatsen van een LVAD is meestal een tijdelijke oplossing voor patiënten die een harttransplantatie moeten ondergaan. De wachttijd voor een transplantatie kan soms oplopen tot meerdere jaren. Steeds meer wordt de LVAD ook gebruikt als blijvende oplossing, voor patiënten die niet meer in aanmerking komen voor een harttransplantatie.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Voorbeelden van complicaties van een operatie zijn infectie, bloedingen, trombose en nierfunctiestoornissen. Specifieke complicaties tijdens hartoperaties zijn: bloedingen, een beroerte, een hartaanval of hartritmestoornissen. Vaak zijn de complicaties van voorbijgaande aard.

Kort na de operatie

Specifieke complicaties die ontstaan kort na hartoperaties zijn: hersenschade of een beroerte, verwardheid (delier), long- of blaasontstekingen, hartritmestoornissen of rechter hartfalen. Vaak zijn de complicaties van voorbijgaande aard (bijvoorbeeld longontstekingen of nierfunctiestoornissen), echter kan er ook bijvoorbeeld een nabloeding of vocht rond het hart zijn waarvoor de chirurg u opnieuw moet opereren.

Thuis

Enkele voorbeelden van (late) complicaties zijn: wondinfecties, infectie van de LVAD, niet goed genezend borstbeen, vochtophoping rond het hart (tamponade), bloedingen door de bloedverdunnende medicatie, ontstaan van bloedklonters aan de LVAD, bloedarmoede door beschadiging van rode bloedcellen en hartritmestoornissen.

Resultaat

Het is de bedoeling dat de LVAD een deel van de pompfunctie van het hart overneemt zodat het hart zelf minder belast wordt. Om dat op te volgen zullen we tijdens de opname verschillende parameters, zoals hartslag en bloeddruk, nauwlettend in de gaten houden en zullen er nog onderzoeken gebeuren zoals echografie van het hart. 

Wanneer neemt u contact op?

Indien klachten zoals hartkloppingen of kortademigheid ontstaan, in rust of toenemend bij inspanning. Bij koorts, zeker in combinatie met het ophoesten van slijm of pijnklachten. Bij pijnklachten en etter ter hoogte van het borstbeen of bij de batterij-aansluiting van de LVAD. 

Contact

Voor vragen neem contact op met de afdeling cardiologie of cardiothoracale chirurgie.

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor