Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Zenuwletsels

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Tijdens de operatie ligt u op de rug met uw arm opzij. De operatie gebeurt in dagbehandeling onder verdoving van de gehele arm. Soms wordt gekozen voor volledige anesthesie.  De behandeling vindt plaats op de operatiekamer onder bloedleegte en adequate vergroting (microscoop). Het is wenselijk om de zenuw(en) binnen 72 uren te herstellen. Als men te lang wacht, is direct herstel vaak niet meer mogelijk vanwege de toegenomen spanning in de zenuw. Het herstellen van de zenuw dient met een microscoop te worden uitgevoerd met hechtingen met de dikte van een haar. Als er te veel spanning is om te hechten kan een stukje zenuw van een andere plaats worden gebruikt, dit levert een doof gevoel in de huid in de buurt van de zenuw die hiervoor gebruikt is. Een nieuwe methode is een zenuwgeleider. Dit is een oplosbaar buisje waar de zenuw doorheen kan groeien.


Bijwerkingen & complicaties

Na de operatie krijgt u een gipsverband aangemeten. Het gipsverband wordt na ongeveer 1-2 weken verwijderd.

 

U dient de hand de eerste dagen hoog te houden: mitella/sling of op een kussen. 

 

Het is van belang dat u de vingers regelmatig beweegt om stijfheidsklachten te voorkomen

 

Zelf autorijden met drukverband/gipsspalk mag niet, u bent dan niet verzekerd. 

Resultaat

  • Soms komt het voor dat het litteken en het gebied rondom het litteken langere tijd (weken tot maanden) gevoelig is bij aanraken en druk zetten. Het litteken kan ook hard aanvoelen. Deze klachten zijn vrijwel altijd tijdelijk. 
  • De duur van de herstelfase kan lang zijn: zenuwen groeien 1 mm per dag. Soms kan het maanden tot jaren duren voor herstel optreedt.
  • Na de operatie is autorijden gemiddeld weer mogelijk vanaf acht weken wanneer de spalk niet meer gebruikt wordt.

Na een operatie is er nabehandeling nodig. De nabehandeling bestaat uit spalk- en oefentherapie. Globaal duurt de nabehandeling 3 tot 6 maanden, waarbij u de eerste zes weken gemiddeld 1-2 x per week behandeld zult worden.

Wanneer neemt u contact op

Een wondinfectie, een nabloeding of een veranderd gevoel rondom het litteken. Neem bij roodheid, koorts of erge pijnklachten contact op met het ziekenhuis. 

  • Er kan na operatie een doofheid blijven bij een gevoelszenuw of spier-zwakte of verlamming bij een motor zenuw. Er kunnen ook combinaties optreden.
  • Bijna altijd houden patiënten last van koude door de beschadigde zenuw.
  • Soms treedt er zenuwpijn op. Dit kan ernstig zijn en moeilijk te behandelen.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor