Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Aangeboren aan­doeningen hand en arm

We zijn een team van specialisten dat zich richt op de diagnose en behandeling van kinderen met afwijkingen aan de arm en hand. Ons centrum wordt ook wel het Handenteam genoemd.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Het Erasmus MC 'Handenteam' heeft de afgelopen twintig jaar een vaste positie in de wereldtop weten te bereiken met behandeling van aangeboren afwijkingen van de hand bij kinderen. Het Handenteam behoort tot de tien grootste centra van de wereld en werkt als enige team geheel in multidisciplinair verband.

Ieder jaar worden in Nederland zo'n 350 kinderen geboren met een aangeboren handafwijking. Ongeveer 200 kinderen worden per jaar verwezen naar het team. Op dit moment zijn ruim 2.300 kinderen bij het team onder behandeling, waarmee dit team het grootste gespecialiseerde tertiaire kenniscentrum van Nederland is. Het totale behandelbestand omvat meer dan 4.000 kinderen.

Wat willen we bereiken?

De missie van het team is om patiënten met een aangeboren aandoening gedurende iedere levensfase een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te laten bereiken, voor zover dit binnen het bereik van de (para)medische behandeling ligt. Daarom zijn patiënten die gezien worden, pas uitbehandeld wanneer ze volwassen zijn. Wanneer problemen op volwassen leeftijd optreden, bestaat de mogelijkheid ze door dezelfde behandelend artsen in het Erasmus MC te zien. Dit is wereldwijd een unieke situatie.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Het voordeel van een expertisecentrum is dat wij een groot aantal patiënten behandelen, waardoor onderzoek verricht kan worden voor langetermijnresultaten. Deze gegevens houden wij bij in een database, die wij gebruiken voor onderzoek naar onder andere langetermijnresultaten, maar ook voor klinisch-genetisch onderzoek.

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

Binnen het handenonderzoek werken we samen met de specialismen plastische en reconstructieve chirurgie, revalidatiegeneeskunde en klinische genetica.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Erasmus MC zet zich in voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van congenitale handaandoeningen, met als doel de behandeling van deze aandoeningen verder te verbeteren.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor