Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Keizersnede

Bij keizersnede wordt uw baby via een snee in de buikwand geboren. We voeren keizersnede uit wanneer een vaginale bevalling gevaarlijk is voor uw baby.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

We voeren een keizersnede uit wanneer een vaginale bevalling door medische redenen gevaarlijk is voor u of uw baby. Bijvoorbeeld omdat de baby dwars ligt, of omdat de placenta voor de uitgang van de baarmoeder ligt. Bij een keizersnede komt uw baby via een snee in de buik ter wereld. U voelt hiervan geen pijn, want u krijgt een ruggenprik. Ook krijgt u tabletten voor het binden van maagzuur, anti-trombose-kousen voor een goede bloeddoorstroming in de benen en een blaaskatheter om urine af te voeren.

Wanneer u een geplande keizersnede ondergaat worden u en uw partner betrokken bij de ingreep en leggen we uw baby, als alles goed is gegaan, direct na de geboorte bij u. Soms brengen we tijdens de operatie een wonddrain aan. Dit is een slangetje waar overtollig bloed en wondvocht door wordt afgevoerd. Eén of enkele dagen na de geboorte verwijderen we de drain weer.

Hoe gaan we te werk?

Op de operatiekamer krijgt u een ruggenprik en een blaaskatheter. De operatie begint zodra de verdoving werkt. Onze gynaecoloog maakt een snee vlak boven uw schaambeen en daarna een snee in de onderkant van uw baarmoeder. Vaak moet er op de buik geduwd worden voor de geboorte. U voelt druk, maar geen pijn. Na de geboorte worden uw baarmoeder en buik gehecht. Dit duurt nog zo’n 30 á 45 minuten.

Wat is het doel?

Het doel van een keizersnede is de baby zonder gevaar voor moeder en kind geboren te laten worden.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie

Wanneer u een geplande keizersnede (electieve sectio caesarea) krijgt, dan spreken we hiervoor een datum met u af, rond 36-37 weken zwangerschap. Op de dag van de keizersnede wordt u om 8.00 uur verwacht op de Polikliniek Verloskunde. Het is belangrijk dat u voor de operatie nuchter bent. Dit betekent dat u vanaf 24.00 uur 's nachts niets meer mag eten en drinken.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Op de operatiekamer krijgt u een ruggenprik. Dit kan even pijn doen. Soms komt het voor dat er een schok door de benen gaat, dit is niet gevaarlijk. Na het inspuiten van de verdoving krijgt u een warm gevoel in uw billen en benen. Tijdens een keizersnede verliest u meer bloed dan tijdens een vaginale bevalling. Mocht er sprake zijn van ernstig bloedverlies, dan kan er bloedarmoede ontstaan. Soms is er een bloedtransfusie nodig.

Kort na de operatie

Houd er rekening mee dat u na de bevalling niet zoveel kunt. Vanwege pijn, maar ook door bijwerkingen van de ruggenprik of de narcose. De eerste dag na de bevalling bent u nog niet mobiel en wordt u geholpen door één van onze verpleegkundigen. Het is belangrijk dat u gaat bewegen, dit helpt u om beter te herstellen. Een mogelijke complicatie na de bevalling is een nabloeding. De bloeding kan in de buik of vaginaal ontstaan.

Thuis

Wanneer uw infuus en katheter verwijderd zijn en u weer normaal kunt plassen, mag u met uw baby naar het Geboortecentrum Sophia. Samen met uw baby en partner kunt u vier dagen in het Geboortecentrum blijven. Eenmaal thuis is het belangrijk dat u rustig aan doet. U zult last hebben van vermoeidheid en wondpijn. Het duurt ongeveer zes weken voordat u weer huishoudelijk werk kunt doen en mag autorijden. Een mogelijke complicatie wanneer u weer thuis bent is een wondinfectie. Tijdens de keizersnede krijgt u antibiotica om de kans op een wondinfectie te verkleinen.

Resultaat

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact met ons op wanneer u:

  • Koorts heeft.
  • Last heeft van hevig bloedverlies.

Met wie heeft u te maken?

  • Gynaecoloog
  • Anesthesist
  • Kinderarts
  • Obestetrie verpleegkundigen
  • Anesthesie-medewerkers en operatie-assistenten
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor