Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Webinars voor transplantatiepatiënten

Georganiseerd door het
Erasmus MC Transplantatie Instituut

Tijdens een reeks webinars staan onze specialisten van het Erasmus MC Transplantatie Instituut (online) voor u klaar om u te informeren en om uw vragen te beantwoorden.

Webinars

U heeft een transplantatie ondergaan. Na een intensieve behandelperiode breekt een fase aan van herstel en het leren leven met een transplantaat. Vaak blijkt er in de spreekkamer onvoldoende tijd te zijn voor het bespreken van onderwerpen die voor u ook belangrijk zijn. Dat realiseren wij ons. En daarom gaan wij hierover graag met u in gesprek tijdens een aantal webinars.  

Onze specialisten van het Transplantatie Instituut staan (online) voor u klaar om u te informeren en om uw vragen te beantwoorden.

Bent u niet in het Erasmus MC Transplantatie Instituut onder behandeling, maar heeft u elders een transplantatie ondergaan? Ook dan is deze webinar interessant voor u. Wij zorgen voor een live verbinding, waar u – samen met uw naasten- vanuit huis naar kunt kijken en/of aan kunt deelnemen. Wij nodigen u van harte uit om deze online bijeenkomst bij te wonen, uw vragen te stellen of met onze deskundigen in gesprek te gaan.

Onderwerpen en data

De webinars in deze reeks gaan over de volgende onderwerpen:

  • Intimiteit en seksualiteit
  • Kinderwens en zwangerschap
  • Beweging en voeding
  • Gevoelens en zingeving
  • Werk en vergoedingen
  • Medicatie en therapietrouw

Wij kunnen u persoonlijk op de hoogte houden van deze komende webinars. Als u dat wilt, stuur dan een e-mail naar transplantatieinstituut@erasmusmc.nl. Wij sturen u vervolgens nadere informatie toe zodra de eerstvolgende webinar gepland is.

Bekijk ook onze webinars over orgaantransplantatie

In 2024 is de tweede reeks aan webinars van start gegaan. Hierin geven wij een inkijkje in uiteenlopende orgaantransplantatie onderwerpen. Bekijk ook onze webinars over orgaantransplantatie.

Bekijk onze webinars voor transplantatiepatiënten

Webinar 1: Intimiteit en seksualiteit

Het kan zijn dat u nog moet wennen aan uw leven met een nieuw orgaan. U voelt zich misschien al beter of juist nog niet. Mogelijk heeft u lange tijd weinig gekund en heeft u nu weer energie. Of het ontbreekt u nog aan energie. Dat alles kan effect hebben op uw relatie en ook op uw intimiteit en seksualiteit. We bespreken hoe u hiermee om kunt gaan en welke aanpak mogelijk is.

Bekijk hieronder de eerste webinar over intimiteit en seksualiteit van 26 januari 2023. Wilt u niet de gehele bijeenkomst terugkijken? Dan kunt u ook de kennisclips afzonderlijk bekijken.

Volledige webinar

 

Kennisclips

 
 
 
 

Webinar 2: Kinderwens en zwangerschap

U bent na uw transplantatie aan een nieuwe fase in uw leven begonnen. Een fase waarin een kinderwens mogelijk (weer) een belangrijke rol speelt. Wat zijn de mogelijkheden na een orgaantransplantatie? Kunt u vader of moeder worden? Als dit mogelijk is, bespreken met u welke voorbereidingen er nodig zijn en wat de uitkomsten van een zwangerschap na transplantatie kunnen zijn.

Bekijk hieronder de tweede webinar over kinderwens en zwangerschap van 30 maart 2023. Wilt u niet de gehele bijeenkomst terugkijken? Dan kunt u ook de kennisclips afzonderlijk bekijken.

Volledige webinar

 

Kennisclips

Webinar 3: Beweging en voeding

Zowel voor als na de transplantatie is het belangrijk om zoveel mogelijk te blijven bewegen. Vóór de transplantatie kan het lastig zijn om uw conditie goed op peil te houden. U vraagt zich af hoe u dat het beste aanpakt. En wat u kunt doen als dat niet goed lukt. Ook na de transplantatie heeft u wellicht vragen over hoe u weer met bewegen kunt beginnen. Wij geven u in deze webinar tips om uw conditie te verbeteren. Een goede conditie is belangrijk. Het zorgt ervoor dat u langer met uw nieuwe orgaan doet.   

In de periode rondom een transplantatie is ook uw voedingspatroon belangrijk. Wat is gezonde voeding en wat kunt u beter niet eten? Uw medicijnen kunnen uw gewicht beïnvloeden. Hoe blijft u op een gezond gewicht met uw medicatie? Antwoorden op deze vragen hoort u tijdens onze derde webinar. 

Bekijk hieronder de derde webinar over beweging en voeding van 20 april 2023. Wilt u niet de gehele bijeenkomst terugkijken? Dan kunt u ook de kennisclips afzonderlijk bekijken.

Volledige webinar

 

Kennisclips

Webinar 4: Emoties en zingeving

Na uw transplantatie kunt u gevoelens ervaren die overweldigend kunnen zijn. Hoe kunt u uw dankbaarheid tonen zonder de nabestaanden te kennen? Hiervoor geven we tips, ook bij een anonieme of cross-over donor. Naast positieve emoties kunt u ook tegenslagen en negatieve emoties ervaren. Onzekerheden, spanningen en angsten horen erbij. Maar hoe laat u deze gevoelens niet overheersen? En hoe verwerkt u tegenslagen zoals een langere herstelduur of complicaties?  

Het ontvangen van een orgaan kan uw kijk op het leven veranderen. U kunt bewuster de mooie kanten van het leven ervaren of juist plichtsbesef ervaren om goed voor het orgaan te zorgen. Hoe gaat u nieuwe zin en richting aan het leven geven? Uw transplantatie heeft ook effect op de mensen om u heen. Wanneer u langzaam meer energie krijgt kan uw rol in het gezin veranderen. U kunt meer dingen oppakken. Hoe maakt u deze verandering van rollen bespreekbaar in de familie? Antwoorden op deze vragen hoort u tijdens onze vierde webinar.

Bekijk hieronder de vierde webinar over emoties en zingeving van 7 september 2023. Wilt u niet de gehele bijeenkomst terugkijken? Dan kunt u ook de kennisclips afzonderlijk bekijken.

Volledige webinar

 

Kennisclips

 
 
 
 

Webinar 5: Werk en vergoedingen

De eerste periode na orgaantransplantatie zullen de dagen nog gevuld zijn met wennen aan het nieuwe orgaan en het wennen en uitzetten van de nieuwe medicatie.  Maar er komt een moment waarop je lichaam beter wordt en je weer hoop kunt hebben voor de toekomst. Je kunt je misschien veel beter voelen dan voor de transplantatie en weer zin hebben om dingen te doen.

Maar hoe begin je weer? Hoe vul je je dagen en hoe vind je leuke dingen om te doen? We bespreken bij wie je het beste hulp kunt zoeken bij re-integratie in de arbeidsmarkt. Ook is er aandacht voor vragen rondom geldzaken na transplantatie, denk hierbij aan hypotheekaanvragen of recht op vergoedingen. 

Volledige webinar

 

Kennisclips

Webinar 6: Medicatie en therapietrouw

Na uw transplantatie neemt u anti-afstotingsmedicijnen om het getransplanteerde orgaan te behouden. Welke bijwerkingen kunt u verwachten en hoe neemt u ze het beste in? Ook leggen we uit waarom u regelmatig bloed prikt voor de dosering van uw medicatie. Voor het uitzetten van uw medicatie hebben wij een nieuwe oplossing ontwikkeld die we laten zien. Verder bespreken onze experts welke voedingsmiddelen en kruiden uw medicatie kunnen beïnvloeden.  

U kunt moeite hebben met het juist en tijdig innemen van uw medicatie. Soms vergeet u het of bent u verward omdat u meerdere medicijnen op één dag inneemt. Onze experts geven hulpmiddelen en tips om dit te verbeteren. Of heeft u het gevoel dat de inname van de medicijnen uw leven overheerst? Ook hierop geven we antwoorden tijdens onze 6e webinar. 

Volledige webinar

 

Kennisclips

 
 
 

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks