Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Peesklachten van de onderste ledematen

Wij behandelen peesblessures aan de benen zoals de achillespeesblessures, hielspoor en een springersknie. In ons centrum komen zowel professionele sporters als niet-sporters.

Peesklachten van de onderste ledematen: over deze aandoening

Wat zijn peesklachten?

Peesblessures aan de benen komen vaak voor. Bijvoorbeeld blessures aan de achillespees, kniepees en hamstringpees. In het Centrum voor Peesaandoeningen behandelen we al deze aandoeningen.  

Bekijk onze video over peesblessures voor meer uitleg. 
 

Soorten

Peesblessures komen het meest voor op de volgende plekken:

  • De achillespees
  • De aanhechting van de voetzoolspier aan de onderkant van de hiel
  • De kniepees
  • De pees aan de buitenkant van de heup
  • De aanhechting van de hamstrings 

Sommige sporten leiden vaker tot een specifieke peesblessure. Zo krijgen hardlopers vaker achillepeesblessures en basketballers vaker kniepeesblessures. 

Oorzaak

De oorzaak verschilt per peesblessure, maar vaak ontstaat een peesblessure door overbelasting. Dat betekent dat iemand meer heeft gedaan dan hij of zij gewend was om te doen.

Er zijn naast overbelasting ook andere oorzaken van peesblessures, zoals verminderde kracht van de spier of een minder beweeglijk gewricht.
 

Symptomen en gevolgen

Bij een peesblessure voelt u pijn in uw pees of bij de aanhechting van de pees op het bot. De pijn neemt toe als u meer beweegt. Het verschilt per soort peesblessure waar u pijn heeft:  

  • Achillespees blessure ---> u heeft pijn op uw hiel of boven uw hiel.
  • Hielspoor ---> u heeft pijn onder de hiel bij staan en lopen
  • Springersknie ---> u heeft pijn aan de voorkant van uw knie
  • Hamstringspees ---> u heeft pijn bij uw zitbeen (pijn bij het deel van de bekken waarop we zitten)

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om peesklachten goed te behandelen is het belangrijk dat we de juiste diagnose stellen en de oorzaak van de peesblessure achterhalen. Tijdens uw afspraak in het Erasmus MC bespreken wij uw klachten en doen we verschillende onderzoeken. 

U kunt bij ons de volgende onderzoeken krijgen:   
Digitale vragenlijst  
u ontvangt deze vragenlijst voorafgaand aan uw bezoek per e-mail. Zo hebben wij voor de afspraak een idee hoe het met u gaat.
Lichamelijk onderzoek 
De arts kijkt waar uw pijn zit, hoe de pijn voelt, en wanneer deze erger wordt. De arts test ook de kracht van uw spieren.  Bij achillespeesklachten testen we bijvoorbeeld de kracht van de kuitspier. Hiervoor vragen we de patiënt om op de tenen te staan of te hinkelen (zie foto).  
Echografisch onderzoek 
Met dit onderzoek brengen we de pees heel precies in beeld. Wij gebruiken hiervoor een nieuwe echo-techniek waardoor we 3D-beelden kunnen maken van de pezen (de Ultrasound Tissue Characterisation). 
Röntgenfoto 
Een röntgenfoto helpt ons om andere oorzaken van uw klachten uit te sluiten. Dit doen we vaak als er pijn is bij de aanhechting van de pees. 
MRI-scan
Als we nog meer informatie nodig hebben, kunnen we een MRI-scan maken.

afbeelding Reveal studie


Behandeling

De behandeling hangt af van het soort peesblessure dat u heeft. 
We stellen samen met u een persoonlijk behandelplan op. We proberen direct tijdens de eerste afspraak een plan te maken.  

Oefentherapie
Veel peesblessures herstellen goed met oefentherapie . Met oefeningen proberen we de geblesseerde pees en de spiergroepen sterker te maken zodat ze kunnen herstellen. 

Wij hebben trainingsschema’s ontwikkeld met oefeningen en begeleiden u hierbij. Soms verwijzen wij u door naar een sportfysiotherapeut voor begeleiding. 

Bekijk ook onze video over oefentherapie.  

Aanvullende behandeling
Er zijn ook andere aanvullende behandelingen mogelijk. Wij bespreken deze graag met u, zodat u een goede beslissing kunt maken. 

Operatie
Soms kunt u ook geholpen zijn met een operatie. Wij werken nauw samen met orthopedisch chirurgen die daar veel ervaring mee hebben. 

Hersteltijd 
Tijdens uw afspraak maken we een inschatting van hoe snel u weer hersteld bent. Dit hangt af van het soort peesblessure.
 

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor