Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Webinar voor transplantatiepatiënten over emoties en zingeving

28 augustus 2023

Op donderdag 7 september 2023 van 19.00 - 20.00 uur is er een online informatiebijeenkomst voor transplantatiepatiënten over emoties en zingeving.

Deze webinar is zowel bedoeld voor patiënten die op de wachtlijst staan voor een orgaantransplantatie, als voor patiënten die een transplantatie hebben ondergaan. Onze specialisten gaan graag met u in gesprek over hoe om te gaan met emoties en vragen over zingeving na transplantatie. Dit is de vierde webinar uit een serie van zes webinars van het Transplantatie Instituut.  

Intensieve periode 

U wacht op een donororgaan of u heeft al een transplantatie ondergaan. De tijd rondom een transplantatie is een intensieve periode. Vaak blijkt er in de spreekkamer onvoldoende tijd te zijn voor het bespreken van onderwerpen die voor u ook belangrijk zijn. Dat realiseren wij ons. En daarom gaan wij hierover graag met u in gesprek tijdens een aantal online informatiebijeenkomsten.  

Emoties

Na uw transplantatie kunt u gevoelens ervaren die overweldigend kunnen zijn. Hoe kunt u uw dankbaarheid tonen zonder de nabestaanden te kennen? Hiervoor geven we tips, ook bij een anonieme of cross-over donor. Naast positieve emoties kunt u ook tegenslagen en negatieve emoties ervaren. Onzekerheden, spanningen en angsten horen erbij. Maar hoe laat u deze gevoelens niet overheersen? En hoe verwerkt u tegenslagen zoals een langere herstelduur of complicaties?  

Zingeving 

Het ontvangen van een orgaan kan uw kijk op het leven veranderen. U kunt bewuster de mooie kanten van het leven ervaren of juist plichtsbesef ervaren om goed voor het orgaan te zorgen. Hoe gaat u nieuwe zin en richting aan het leven geven? Uw transplantatie heeft ook effect op de mensen om u heen. Wanneer u langzaam meer energie krijgt kan uw rol in het gezin veranderen. U kunt meer dingen oppakken. Hoe maakt u deze verandering van rollen bespreekbaar in de familie? Antwoorden op deze vragen hoort u tijdens onze vierde webinar.

Voor wie? 

Onze specialisten van het Transplantatie Instituut staan (online) voor u klaar om u te informeren en uw vragen te beantwoorden. Bent u niet in het Erasmus MC Transplantatie Instituut onder behandeling? Ook dan is deze webinar interessant voor u. Wij zorgen voor een live verbinding, waar u – samen met uw naasten- vanuit huis naar kunt kijken en/of aan kunt deelnemen. Wij nodigen u van harte uit om deze onlinebijeenkomst bij te wonen, uw vragen te stellen of met onze deskundigen in gesprek te gaan.

Programma

Dr. Marleen van Buren leidt het gesprek. Zorgverleners die gespecialiseerd zijn op het gebied van transplantatie en emoties en zingeving houden een presentatie en/of beantwoorden uw vragen tijdens deze webinar.

Presentaties:

  • Dankbaarheid naar de donor, hoe kunt u dat vormgeven? Lara Elshove, verpleegkundig specialist levertransplantatie en Kelly Muller verpleegkundig specialist transplantatiechirurgie.  
  • Angst en onzekerheidDr. Mirjam Tielen verpleegkundig specialist niertransplantatie, Dr. Leonieke Kranenburg GZ-psycholoog en Ruth van Dijk, klinisch psycholoog. 
  • Omgaan met tegenslag: Dr. Emma Massey psycholoog en Wendy Olde verpleegkundig specialist longtransplantatie. 
  • Zingeving na transplantatie: Drs. Harm Prins en Drs. Diny Wolters, geestelijk verzorgers. 
  • Veranderende rollen na transplantatie: Marleen Goedendorp verpleegkundig specialist harttransplantatie en Lara Elshove verpleegkundig specialist levertransplantatie

Ervaringsdeskundigen:

  • Marten van Gilst, nierontvanger 
  • Pieter Franken, longontvanger 

Deelnemen

Het is niet nodig om u van tevoren aan te melden voor deze webinar. U kunt de bijeenkomst eenvoudig hieronder volgen. Wij starten de livestream om 18:45 uur en de webinar begint om 19:00 uur. 

Vragen aan het panel?

Onze deskundigen kunt u vooraf als tijdens het webinar vragen sturen via transplantatieinstituut@erasmusmc.nl. Wij proberen uw vraag dan tijdens de bijeenkomst te beantwoorden, zonder uw naam daarbij te vermelden.

Eerdere webinars

Onze eerdere webinars over ‘intimiteit en seksualiteit’, ‘kinderwens en zwangerschap’ en ‘beweging en voeding’ kunt u terugkijken op onze website. In de loop van dit jaar volgen nog twee webinars voor transplantatiepatiënten. Deze gaan over:

  • Werk en vergoedingen 26 oktober 2023
  • Medicatie en therapietrouw (datum volgt) 

Wij kunnen u persoonlijk informeren over deze komende webinars. Als u dat wilt, stuur dan een e-mail naar transplantatieinstituut@erasmusmc.nl. Wij sturen u nadere informatie toe zodra de eerstvolgende webinar gepland is.

Lees ook het aangrijpende verhaal over Yvonne’s levertransplantatie en over de brief die ze stuurde aan de nabestaanden van haar donor. Zo uit ze haar immense dankbaarheid.  

Meer informatie over het Erasmus MC Transplantatie Instituut vindt u op onze website