Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Intensieve chemotherapie

Bij deze behandeling geven we een hoge dosis chemotherapie om de kwaadaardige celgroei (kankercellen) te stoppen of te remmen.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

U krijgt een aantal dagen achter elkaar een combinatie van verschillende soorten chemotherapie. Daarnaast krijgt u verschillende soorten ondersteunende medicatie om infecties en misselijkheid te voorkomen.

Hoe gaan we te werk?

U wordt gedurende 3-5 weken opgenomen op de kliniek hematologie. Voor deze behandeling krijgt u een centrale lijn ingebracht (hickman). Door deze centrale lijn kan chemotherapie worden gegeven en makkelijker bloed worden afgenomen. De verpleegkundige en de arts voeren een opnamegesprek met u. Zij stellen u een aantal vragen en u krijgt uitleg over de verschillende medicatie die u toegediend krijgt. Per kuur wisselen de verschillende middelen, het aantal dagen van de kuur en de inlooptijden van de chemotherapie. Naast de chemotherapie krijgt u verschillende soorten medicijnen om u zoveel mogelijk te beschermen tegen bepaalde infecties. Dit omdat uw afweer ernstig verlaagd is. Daarnaast krijgt u middelen om misselijkheid te voorkomen.

Wat is het doel?

Het doel van intensieve chemotherapie is het doden van de kwaadaardige (kanker-)cellen. Bij sommige behandelingen worden meerdere intensieve chemokuren gegeven om de achtergebleven cellen te doden.

Voorbereiding

Voor deze behandeling hoeft en kunt u niets doen om u voor te bereiden.

Bijwerkingen & complicaties

Intensieve chemotherapie heeft naast de remmende deling op kwaadaardige cellen ook invloed op de gezonde celdeling. Hierdoor kunt u verschillende bijwerkingen krijgen:

  • Verlaagde bloedwaarden (waarvoor transfusies (bloedproducten) gegeven kunnen worden)
  • Verhoogde kans op infecties
  • Misselijkheid en braken
  • Diarree
  • Vermoeidheid
  • Pijnlijke slijmvliezen in de mond- en keelholte
  • Huiduitslag
  • Haaruitval
  • Onvruchtbaarheid

Naar huis

U mag naar huis op het moment dat de bloedwaarden voldoende gestegen zijn en er geen tekenen zijn van een infectie. U zult de eerste periode nog vermoeid zijn en uw conditie is verminderd. Daarnaast zal de eetlust nog niet op het normale niveau zijn. Ook kan het zijn dat uw smaak veranderd is door de chemotherapie die u gehad heeft.

Wanneer neemt u contact op?

In de zorggids die u op de kliniek krijgt, staan de symptomen en klachten beschreven waarbij u contact moet opnemen met het ziekenhuis. Hierin staan ook de telefoonnummers benoemd die binnen en buiten kantoortijden van toepassing zijn.

Verpleegkundige aan bed van patient 1200

Resultaat

Als de chemotherapie goed gewerkt heeft, is na de behandeling de kwaadaardige ziekte weg. Om te controleren of de chemotherapie zijn werk heeft gedaan wordt een beenmergpunctie gedaan. Daarnaast wordt soms CT-scan gemaakt.

Verpleegkundige schuift patiënt in CT-scan


Met wie heeft u te maken?

Tijdens de behandeling heeft u te maken met de hematoloog en verpleegkundige.

Aandoeningen

Intensieve chemotherapie wordt ingezet bij leukemie, myelodysplastisch syndroom (MDS) en lymfoom.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor