Bij deze opleiding wordt het verwerven van theoretische kennis gecombineerd met het opdoen van ervaring in de praktijk. De totale opleidingsduur is 2 jaar en 10 maanden en mag maximaal 1 jaar worden verlengd. De opleidingsduur kan variëren, dit is afhankelijk van eventuele vrijstellingen. Tijdens het eerste half jaar ligt de nadruk op de theorie met diverse praktijkstages. Deze beroepsvoorbereidende periode is voorwaardelijk aan het leer-arbeidscontract wat daarna getekend kan worden. Daarna komt het accent steeds meer op de praktijk te liggen.
Om je te helpen kennis en ervaring op te doen in dit vakgebied en dit toe te passen in de praktijk, wordt er o.a. aandacht besteed aan: operatieve zorg en technieken, chirurgie, anesthesiologische zorg en technieken, anatomie, pathologie, fysiologie en ondersteunende vakken zoals o.a. juridische aspecten en sociale vaardigheden.
Generieke kerncompetenties zoals communicatie, samenwerken, kennis en wetenschap, maatschappelijk handelen, patiëntveiligheid en kwaliteit, organisatie en professionaliseren lopen als een rode draad door de opleiding.
De hele opleiding bestaat uit verschillende generieke leereenheden waarin steeds een specialisme of thema centraal staat. Na of tijdens de opleiding kunnen een aantal specifieke leereenheden worden gevolgd waar hoog complexe operaties worden behandeld. Sommige leereenheden kunnen eerder of later gevolgd worden, indien dat voor de stage in de praktijk beter aansluit.
Het onderwijs is competentiegericht opgezet waarin digitale onderwijs tools worden toegepast en heeft als uitgangspunt dat je, naast de theorie lessen, leert door met medestudenten samen te werken, met vakdocenten te discussiëren en door het opbouwen van een eigen portfolio met bewijsmateriaal van je ontwikkeling. Een proactieve, open en enthousiaste leerhouding is hierbij van groot belang.
Ons uitgangspunt is dat leren vooral plaats vindt in de praktijk en dat de vertaalslag van de theoretische kennis en de inzichten naar het eigen handelen essentieel zijn voor je ontwikkeling tot professional. De opleiding heeft een praktijkcomponent die is gebaseerd op 7 kerncompetenties die behaald moeten worden.
Je hebt zelf een grote verantwoordelijkheid voor je leerproces. De (praktijk)opleider, (gast)docenten, opleiders en jouw studiegenoten helpen je bij het verwerven van kennis en inzicht en bij het toepassen van deze kennis in de praktijk.
Bekijk hier
de prijs van deze scholing. Een korte versie van het prijzenoverzicht unit Medisch Assisterend vind je hier.
De mogelijkheid bestaat om leereenheden van de opleiding afzonderlijk te volgen.
Voor BMH-gediplomeerden is een verkort maatwerktraject mogelijk. Kijk voor informatie bij het nieuwsbericht 'Diploma BMH op zak? Dan kan je bij ons maatwerktraject OA/AM volgen'.