Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Verpleegkundige specialisatie

Wondverpleegkundige

vervolgopleiding

Startmoment: 3x per jaar
Duur: 12 maanden
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Academie

Heb je een affiniteit met wondzorg en wil je je verder ontwikkelen op het gebied van gecompliceerde wonden? Hou je van uitdaging en ben je benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen en ervaringen op het gebied van wondzorg?

Over deze opleiding

Overzicht

Het werkveld van een wondverpleegkundige is dynamisch en biedt interessante uitdagingen om je verder te specialiseren. Je werkt zelfstandig of in een team en biedt wondzorg en antidecubituszorg aan patiënten. Je observeert en monitort een grote diversiteit van wonden en stelt een behandelplan op. Je geeft informatie aan patiënten en naasten over de verzorging van wonden. Je adviseert collega’s en andere hulpverleners en indiceert hulpmiddelen en materialen ten behoeve van een effectieve wondgenezing. Heb je een affiniteit met wondzorg en wil je je verder ontwikkelen op het gebied van gecompliceerde wonden? Ben je benieuwd naar de nieuwste landelijke en internationale ontwikkelingen en ervaringen van experts op het gebied van wondzorg? Dan is deze opleiding echt wat voor jou.
 
Tijdens de opleiding verbreed je jouw kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van observatie en diagnostiek, behandeling en (na)zorg voor patiënten met verschillende typen wonden. Je start met algemene kennis over wonden, waarna een verdieping van ongecompliceerde en gecompliceerde wonden volgt. Het multidisciplinaire karakter van dit werkveld komt naar voren door een breed scala van vak experts die bij de opleiding betrokken zijn.
Tijdens de lessen word je op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wondzorg. Aan de hand van casuïstiek leer je waar je op moet letten in je observatie, en welke afwegingen je neemt in het bepalen van je interventies. Op het gebied van communicatie leer je verschillende gesprekstechnieken te hanteren gericht op het adviseren en motiveren.

Resultaat

Bij de beoordeling van de studieresultaten zijn verschillende personen betrokken, bijvoorbeeld een werkbegeleider, medestudent of een vakdocent. Met de opgeslagen resultaten in jouw portfolio laat je je inzicht zien wat betreft je competentieontwikkeling. Wanneer alle kerncompetenties zijn behaald, ontvang je het diploma wondverpleegkundige.
Het diploma is door het Platform Woundcare, WCS-Nederland en CZO erkend en geaccrediteerd door de V&VN.

Met het diploma wondverpleegkundige, is het mogelijk om door te stromen naar de vervolgopleiding wondconsulent.
 

Overige informatie

 

Praktische informatie

Startdata

De opleiding start bij voldoende deelnemers 3 x per jaar in maart, september en november. Sluitingsdatum van de inschrijving is vier weken voor aanvang van de opleiding.

Bij voldoende deelnemers start de opleiding in september ook weer in Groningen bij het Wenckebach Instituut van het UMCG. De vervolgopleiding Wondverpleegkundige in Groningen volgt het curriculum van de Erasmus MC Academie. De opleiders en vak experts (docenten) op deze locatie komen hoofdzakelijk uit de noordelijke regio. Ook voor de locatie Groningen geldt dat je je aanmeldt via de Erasmus MC Academie.

Toelatingseisen

  • Je bent geregistreerd in het BIG-register als verpleegkundige.
  • Je hebt een dienstverband bij een (CZO erkende) zorginstelling.
  • Je verleent zorg aan zorgvragers met complexe wonden.
  • Je bent digitaal vaardig en kan omgaan met het Microsoft 365 pakket.
  • Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift.
  • Je bent vaardig in het lezen van Engelstalige vakliteratuur
  • Zie specifieke bepalingen van het CZO voor de opleiding wondverpleegkundige.

Programma

Het onderwijs is competentiegericht opgezet en heeft als uitgangspunt dat je naast de colleges een eigen portfolio met bewijsmateriaal van je ontwikkeling opbouwt en leert om met medestudenten samen te werken en met vakdocenten te discussiëren. Een proactieve, open en enthousiaste leerhouding is hierbij vanzelfsprekend.

Ons uitgangspunt is dat leren vooral plaats vindt in de praktijk en dat de vertaalslag van de theoretische kennis en de inzichten naar het eigen handelen essentieel zijn voor competentieontwikkeling. De opleiding heeft daarom een praktijkcomponent die is gebaseerd op 7 kerncompetenties. De praktische component wordt in het eigen praktijkveld gevolgd, op de eigen afdeling. Dit betekent dat deze opleiding zich, wat betreft voorwaardelijke kennis, richt op de vakinhoud van de wondbehandeling. Daarnaast leer je Evidence Based Practice toe te passen en ontwikkel je (al aanwezige) professionele kerncompetenties in het praktijkveld van de wondzorg.

Je draagt zelf een grote verantwoordelijkheid voor je leerproces. De (praktijk)opleider, gastdocenten en jouw studiegenoten helpen je bij het verbreden van kennis en inzicht en bij het toepassen van deze kennis in de praktijk.

Om je te helpen kennis en ervaring op te doen in dit vakgebied en dit toe te passen in de praktijk, staan de volgende vakinhoudelijke leereenheden tot je beschikking:

  • Inleiding wondzorg
  • Gecompliceerde wonden
  • Communicatie in de wondzorg
  • Zorg voor kwaliteit, literatuuronderzoek fase 1
  • Professionaliseren binnen de wondzorg
  • Klinisch redeneren wondverpleegkundige
  • Studieloopbaanbegeleiding Wondverpleegkundige

Kosten

Bekijk het prijsoverzicht

Voorbereiding

Je hebt  verantwoordelijkheid voor je eigen leerproces. De (praktijk)opleider, gastdocenten en jouw studiegenoten helpen je bij het verwerven van kennis en inzicht en bij het toepassen van deze kennis in de praktijk.  
Tijdens de theorieopleiding  kun je gebruik maken van verschillende voorbereidende opdrachten die je helpen bij de kennisverwerving  en de reflectie op jouw handelen.  

Bijzonderheden

De mogelijkheid bestaat om onderdelen van de opleiding apart te volgen.

Nieuws

Hoe kun je je aanmelden?

Algemene voorwaarden

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier