Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Botbreuk door uitzaaiingen

Kanker kan soms uitzaaien naar de botten. Dit noemen we bot uitzaaiingen. Door de uitzaaiing kan het bot verzwakken en is de kans groter dat het bot breekt. Bij de orthopedie kunnen we het bot verstevigen door een pen of prothese te plaatsen.

Botbreuk door uitzaaiingen: over deze aandoening

Wat zijn botbreuken door uitzaaiingen?

Bij patiënten met kanker is er een risico dat de kanker uitzaait naar de botten. Dit noemen we bot uitzaaiingen. Bot uitzaaiingen komen vooral voor in botten met veel bloed, zoals botten in de armen, benen en de rug (wervelkolom). 

Een bot uitzaaiing kan het bot verzwakken. Daardoor kan het bot makkelijker breken. Onze artsen kunnen in dat geval een pen of prothese plaatsen om het bot te verstevigen en een botbreuk te voorkomen. Dit gebeurd tijdens een operatie.
 

Symptomen en gevolgen

Wanneer kanker uitzaait naar de botten kan het bot verzwakken. Het kan dan pijn doen om het bot te belasten. Ook kan een bot uitzaaiing de kans vergroten dat het bot breekt. 

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Als patiënten met een botuitzaaiing bij ons komen, brengen we eerst de botten goed in beeld. Dit doen met de volgende onderzoeken:

  • Röntgenfoto
    We brengen de botten eerst in beeld met een röntgenfoto. Hiermee controleren we of er uitzaaiingen zitten in de lange botten in het lichaam (zoals in de armen en benen).
  • CT-scan of  MRI-scan 
    Als de arts afwijkingen vindt op de röntgenfoto of botscan, doen we extra onderzoek

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Het verschilt per patiënt welke behandeling het meest geschikt is. We bespreken de behandelkeuze altijd met de patiënt en met de hoofdbehandelaar van de kanker. 

Wij voeren de volgende behandelingen uit:

  • Het bot verstevigen met een pen of plaat
    Tijdens een operatie zet de arts het bot vast met een pen, of met een plaat met schroeven. Zo blijft het bot steviger en breekt het minder snel.
  • Het bot vervangen door een prothese
    Bij sommige patiënten is het bot door de uitzaaiingen te zwak geworden. De arts moet dan een deel van het bot verwijderen en op die plek een prothese plaatsen (bijvoorbeeld een heup- of knieprothese). Het kan in de volgende gevallen nodig zijn om een prothese te plaatsen:
    • De uitzaaiing in het bot is erg groot.
    • De uitzaaiing zit dicht bij een gewricht, zoals de knie, heup of schouder.
    • Er is een botbreuk ontstaan in de buurt van het gewricht.
  • Bloedvaten afsluiten
    Om een bloeding tijdens de operatie te voorkomen, kan het nodig zijn om de bloedvaten naar de uitzaaiing af te sluiten. Dit gebeurt één dag voor de operatie. De interventieradioloog plaatst dan een soort spiraaltje (coil) in de bloedvaten. Tijdens de behandeling krijgt de patiënt een plaatselijke verdoving. 

Met wie heeft u te maken?

  • Orthopedisch chirurg: de orthopedisch chirurg beoordeelt de botuitzaaiingen en voert de operatie uit. 
  • Medisch specialist: een medisch specialist denkt mee met de orthopedisch chirurg over de diagnose en behandeling. Dit kan bijvoorbeeld een oncoloog, longarts of gynaecoloog zijn. 
  • Radioloog: de radioloog maakt en beoordeelt de medische beelden, zoals röntgenfoto’s en CT-scans. 
  • Radiotherapeut: de radiotherapeut helpt bij de behandeling van kanker met bestraling. 

U houdt dezelfde hoofdbehandelaar voor uw kankerbehandeling. 

 
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor