Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Aandoening

Heup- en liesblessures

Bij een liesblessure voelt u pijn in de liesregio. Dit is het gebied aan de bovenkant van uw been en de onderkant van uw buik. Liesblessures kunnen ook veroorzaakt worden door een probleem met het heupgewricht.

Heup- en liesblessures: over deze aandoening

Wat is een Heup- en liesblessures?

Bij een liesblessure voelt u pijn in de liesstreek. Dit is het gebied aan de bovenkant van uw dijbeen en onderkant van uw buik (zie afbeelding). 

Liesblessures komen vaak voor bij sporters en kunnen veroorzaakt worden door overbelasting of een ontsteking. Ook kan een liesblessure worden veroorzaakt door een probleem met het heupgewricht, zoals een heup impingement of een labrumscheur.  

Een liesblessure kan in alle spieren en pezen rondom de lies voorkomen. 
 
Bekijk ook onze video over liesblessures. 

(gemaakt met biorender)

Waarom naar het Erasmus MC?

Sporters lopen vaak te lang rond met liesblessures en bezoeken veel verschillende behandelaars. Onze specialisten in het Erasmus MC en IJsselland ziekenhuis zetten zich in om mensen met liesblessures de best mogelijke zorg te bieden. Wij stellen een nauwkeurige diagnose en maken samen met de patiënt een gericht behandelplan.

Om de beste zorg te bieden werken we samen in een team van verschillende specialisten, zoals sportartsen, orthopedische chirurgen, algemeen chirurgen en radiologen. Door kennis en ervaring te bundelen, kunnen we complexe liesblessures vanuit verschillende invalshoeken beoordelen.
 

Soorten

Er kunnen verschillende spieren betrokken zijn bij een liesblessure en daardoor zijn er veel verschillende soorten liesblessures. Ook kunnen liesblessures acuut of geleidelijk ontstaan. 
 
Wij zijn bekend met veel verschillende soorten liesblessures en kunnen precies onderzoeken welke liesblessure u heeft.

Acute en geleidelijke liesblessures 

Liesblessures kunnen op twee manieren ontstaan: acuut of geleidelijk. 
  • Acute liesblessures: u voelt tijdens het sporten plotseling een scherpe pijn in de liesregio.  Een derde van alle liesblessures ontstaat acuut. 
  • Geleidelijke liesblessures: de pijn in de liesregio valt eerst mee maar wordt in de loop van de tijd steeds erger. Twee derde van alle liesblessures ontstaat geleidelijk.

Locatie blessure

Een liesblessure kan op verschillende plekken ontstaan. De meest voorkomende plekken voor een liesblessure zijn de adductoren spieren en de iliopsoas spier of het heupgewricht. De locatie van de pijn geeft aan welke spier de oorzaak is: 
  • Adductoren spieren: de pijn zit aan de binnenkant van uw bovenbeen. 
  • Iliopsoas spier of heupgewricht: de pijn zit diep aan de voorkant van het heupgewricht. 
Een liesblessure kan ook in meerdere spieren tegelijk voorkomen. Vaak zijn de spieren de oorzaak van de liespijn maar er kunnen ook andere oorzaken zijn, zoals een ontsteking of een liesbreuk. 

Oorzaak

Liesblessures ontstaan vaak door langdurige overbelasting van de spieren, maar de blessure kan ook ineens ontstaan door een liesbreuk of spierscheur. 

Liesblessures komen vooral voor bij veldsporten zoals voetbal, hockey en rugby. Ook komen ze vaker voor bij schaatsen.
 

Symptomen en gevolgen

Bij een liesblessure voelt u pijn in de liesstreek. De pijn kan opeens ontstaan, of over de tijd erger worden. De precieze locatie van de pijn is afhankelijk van welke spier in het liesgebied is aangedaan. 

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Vragenlijst

Soms gebruiken we een vragenlijst om de ernst van de liesblessure te bepalen. Deze lijst vult u voor uw afspraak in via een link die u ontvangt via de mail. 

Gesprek en lichamelijk onderzoek

Tijdens uw eerste afspraak in het Erasmus MC heeft u een gesprek met de arts en doet de arts een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De arts kijkt waar de pijn zit, hoe de pijn voelt en wanneer deze erger wordt. 

In onze video over liesblessures ziet u hoe uw eerste afspraak er uit kan zien. 

Verder onderzoek

Hebben wij na het lichamelijk onderzoek meer informatie nodig? Dan doen wij aanvullend onderzoek. U kunt de volgende onderzoeken krijgen: 

  • Een röntgenfoto 
  • Een echo 
  • Een MRI scan 

Beelden opvragen

Heeft u in het verleden al een beeldvormend onderzoek gehad? Geef dit dan aan bij het maken van een afspraak. Wij kunnen de resultaten van deze onderzoeken dan opvragen en bekijken voor uw bezoek. We hebben altijd uw toestemming nodig om de beelden op te vragen.
 

Behandeling

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van heup- en liesblessures en werken hierbij nauw samen met onze sportfysiotherapeuten. De behandeling van heup- en liesblessures bestaat meestal uit drie onderdelen:

  1. Trainingsaanpassingen 
    Wij geven u advies om uw bewegingen aan te passen zodat uw heup- en liesklachten verminderen. 
  2. Oefentherapie 
    Met oefeningen proberen we de geblesseerde spiergroep of spiergroepen te versterken - samen met de spiergroepen eromheen. Bekijk ook onze video over oefentherapie
  3. Loophervatting (bij veldsporters of loopsporters)
    Wij maken een opbouwschema zodat u het sporten weer kan oppakken. 

Bij zeer ernstige blessures zijn er nog andere behandelopties. In dat geval zal de zorgverlener dit met u bespreken.

Operatie 

In sommige gevallen kan een operatie worden overwogen. Bijvoorbeeld bij hardnekkige lieskanaal gerelateerde klachten of bij femoracetabulaire impingement syndroom (FAIS) van de heup. Wij hebben de expertise en ervaring om deze operaties uit te voeren.

Trainingsfilmpjes 

Operatie

In sommige gevallen kan een operatie worden overwogen. Bijvoorbeeld bij hardnekkige lieskanaal gerelateerde klachten of bij femoracetabulaire impingement syndroom (FAIS) van de heup. Wij hebben de expertise en ervaring om deze operaties uit te voeren.

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor