Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Dotterbehandeling van een slagader in het been

Wanneer u last heeft van Perifeer Arterieel Vaatlijden (onder andere etalagebenen, kritieke ischemie) kan de vernauwing in de slagader door middel van een dotterbehandeling en/of stentplaatsing worden behandeld.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Bij Perifeer Arterieel Vaatlijden, onder andere etalagebenen en kritieke ischemie, wordt de dotterbehandeling veel toegepast. Met contrastvloeistof worden de slagaders zichtbaar gemaakt en met een ballonkatheter wordt de vernauwing opgerekt. Als een stent nodig is, wordt deze tijdens dezelfde behandeling geplaatst.

Hoe gaan we te werk?

Een dotterprocedure wordt door de radioloog of vaatchirurg uitgevoerd. Via de liesslagader worden een dun slangetje en katheter ingebracht. Vervolgens wordt contrastvloeistof ingespoten, zodat de slagader met röntgendoorlichting zichtbaar wordt (angiogram). De vaatchirurg of radioloog kan daarmee exact bepalen waar de vernauwing of afsluiting zich bevindt. Daarna wordt een dotterballon naar de plaats van de vernauwing opgeschoven en op deze plek opgeblazen. Hierdoor wordt de vaatwand opgerekt waardoor de bloeddoorstroming herstelt. Soms moet een stent worden geplaatst. Dit besluiten we tijdens de behandeling aan de hand van de gemaakte röntgenfoto's. Als de behandeling klaar is, wordt het dunne slangetje uit de slagader gehaald en wordt de slagader eventueel gehecht.

Een dotterbehandeling is minder belastend dan een open vaatoperatie. De opname is minder lang en het herstel gaat meestal sneller. Dotteren heeft in veel gevallen dan ook de voorkeur boven een operatie. Helaas komt niet iedere patiënt voor een dotterbehandeling in aanmerking.

Wat is het doel?

Door de dotterbehandeling wordt de bloeddoorstroming hersteld en zal de pijn veroorzaakt door de vernauwde of afgesloten slagader verdwijnen. 

Voorbereiding

Voorafgaand aan de dotterbehandeling krijgt u eerst een aantal onderzoeken, waaronder:

Op de dag van de behandeling mag u eten en drinken zoals u dat gewend bent.. 

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Een enkele keer treden bijverschijnselen of complicaties op, zoals bijvoorbeeld een overgevoeligheidsreactie op de contrastvloeistof. Zelden treden complicaties als een nabloeding of vorming van stolsels op.

Op de verpleegafdeling

De eerste uren controleert de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk, hartslag en temperatuur. Ook wordt uw lies op een nabloeding gecontroleerd. De insteekopening in uw lies is met een pleister afgeplakt. Afhankelijk van de manier waarop het bloedvat is gesloten, mag u meteen uit bed of dient u nog enkele uren plat in bed te blijven liggen.

Het is belangrijk goed te drinken, zodat u de contrastvloeistof snel uitplast. Na de eventuele bedrust kunt u zich, indien gewenst, douchen.

Na de behandeling mag u gewoon eten. Soms is uw lies wat dik en blauw en kan het zijn dat er wat druppels bloed uit de aanprikplek lekken.

Bij ontslag krijgt u instructies van uw verpleegkundige mee.

Thuis

Als u bent opgenomen voor de dotterbehandeling mag u meestal de volgende dag naar huis. U krijgt een afspraak voor controle op de polikliniek mee en eventueel een afspraak voor de trombosedienst. Ook krijgt u een medicatieoverzicht en recepten mee indien er nieuwe medicijnen zijn gestart.

Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur rustig aan doet. U mag geen zware dingen tillen en niet te veel traplopen. Ook is het belangrijk dat u tot 3 dagen na de toediening van de contrastvloeistof veel drinkt, zodat u deze vloeistof snel uitplast. Wanneer u lichamelijk zwaar werk doet of sport, kunt u dit een week na ontslag weer hervatten. Vanaf de eerste dag na het ontslag kunt u douchen. U mag alles eten en drinken.

Om aandoeningen aan hart- en bloedvaten te voorkomen, adviseren wij u echter om niet alleen gezond, maar ook cholesterol-, zout- en vetarm te eten. Daarnaast is het van belang dat u op een gezond gewicht blijft. Deze tips gelden voor iedereen, maar zijn voor u als vaatpatiënt vooral belangrijk:

  • niet roken
  • overgewicht voorkomen
  • proberen te veel stress te voorkomen
  • gezond en gevarieerd eten
  • voldoende lichaamsbeweging
  • niet meer dan 1 (voor vrouwen) tot 2 (voor mannen) glazen alcohol per dag

Indien u dit wenst, is professionele begeleiding mogelijk, bijvoorbeeld van een diëtist of stoppen-met-roken organisatie. Uw behandelend arts of huisarts kan u hier naar verwijzen.

Resultaat

De vernauwing of afsluiting in de (slag)ader is opgeheven, waardoor u geen pijn meer in uw been ervaart en de kwaliteit van leven is verbeterd.

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact op te nemen als:

  • de aanprikplek in de lies plotseling gaat lekken (bloed, vocht)
  • de aanprikplek rood, warm en pijnlijk of gezwollen is, dit kan een ontsteking zijn
  • u koorts heeft
  • u aanhoudend pijn heeft

Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met één van de telefoonnummers in uw ontslagbrief.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor