Over deze operatie
Wat we gaan doen
Wat is deze operatie?
Bij de bypass operatie maken we een omleiding langs het vernauwde of verstopte bloedvat. Dat gebeurt met een stukje lichaamseigen materiaal (ader), dat we aan de boven- en onderkant op uw slagader aansluiten, waardoor de bloedstroom weer op gang komt. Dit is bij voorkeur een ader uit uw eigen been of arm. Als dit niet mogelijk is, wordt een kunststof vaatprothese gebruikt.
De operatie duurt ca. 2 tot 4 uur.
Hoe gaan we te werk?
De operatie vindt onder volledige narcose plaats. Voordat de narcose wordt toegediend, wordt u op de bewakingsapparatuur aangesloten en krijgt u een infuus in de hand of arm.
Wat is het doel?
Door de omleidingsoperatie wordt de doorbloeding in de slagader hersteld, waardoor de pijn en problemen in het been zullen afnemen.
Voorbereiding
Voorafgaand aan de operatie
U wordt op de dag van de operatie of de dag ervoor in het ziekenhuis opgenomen. Tussen de opname en de operatie zal, onder andere, de verpleegkundige, anaesthesist en de arts bij u langskomen om zaken rondom de operatie te bespreken.
U dient vanaf enige tijd voor de operatie nuchter te blijven. Tijdens een poliklinische afspraak wordt u hierover geïnformeerd.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de operatie
Tijdens de operatie merkt u niets, omdat u onder narcose bent.
Bij een omleidingsoperatie ontstaat soms een nabloeding op de plaats waar de ader of prothese wordt aangesloten op de slagader.Ook het wondgebied kan nabloeden. Soms kan de bypass ook weer vernauwd of verstopt zijn of de bypass geïnfecteerd raken.
Andere algemene complicaties kunnen zijn:
- Trombose, longembolie, longontsteking, hartproblemen, blaasontsteking;
- Doof of prikkelend gevoel van de huid in en rond de operatieplek.
Kort na de operatie
Na de operatie verblijft u meerdere dagen in het ziekenhuis. Soms ontstaat een (na)bloeding, waardoor een heringreep noodzakelijk is.
Wanneer u terug bent op de verpleegafdeling, zullen wij regelmatig het kloppen van de slagaders op de voet, de wond, bloeddruk, hartslag en temperatuur (van uw benen en armen) controleren. In principe mag u de dag na de operatie weer uit bed en mag u weer gaan lopen. Dit is erg belangrijk voor een goede doorbloeding van de bloedvaten, de gezondheid van uw longen en om verlies van spierkracht tegen te gaan. Afhankelijk van of een eigen ader is gebruikt of een kunststof bloedvat, krijgt u antistollingsmiddelen of plaatjesremmers.
De wond zal nog wel stijf en wat gezwollen zijn. Dit trekt na verloop van tijd weg. Eventueel kunt u tegen de zwelling tijdelijk een steunkous dragen. Het geopereerde gebied kan wat doof aanvoelen door het doorsnijden van de huidzenuwen. Ook dit vermindert meestal na verloop van tijd.
Thuis
Indien de arts het verantwoord vindt, kunt u meestal 5 tot 7 dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten.
U kunt langzamerhand uw oude leven weer oppakken. U voelt zelf wat wel en niet kan. Dagelijks een stuk lopen om de doorbloeding in uw been te stimuleren is belangrijk. U mag gewoon douchen. Om te voorkomen dat de wonden 'week' worden, is het raadzaam de eerste 2 weken niet in bad te gaan. Zwaar huishoudelijk werk en tillen moet u de eerste 6 weken na de operatie vermijden.
Verder zult u een afspraak voor controle op de polikliniek meekrijgen, eventueel een afspraak voor de trombosedienst, een medicatie-overzicht en recepten, indien er nieuwe medicijnen gestart zijn.
Uw been kan tot enkele maanden na de operatie dikker dan normaal zijn. Ook heeft u misschien minder gevoel in uw benen Dit is normaal.
Sommige houdingen kunnen een knik in de omleiding veroorzaken. Hurk daarom niet, ga niet met gekruiste benen zitten (kleermakerszit). Ook raden wij langdurig zitten met gebogen knieën, bijvoorbeeld in de auto, bus of vliegtuig af. Leg uw been bij voorkeur omhoog.
Zes weken na de operatie komt u op controle bij de vaatchirurg.
Door zo gezond mogelijk te leven neemt de slagaderverkalking zo min mogelijk toe. Beweeg voldoende, voorkom overgewicht en niet roken.
Resultaat
Wanneer neemt u contact op?
U dient contact met ons op te nemen als:
- De wond plotseling gaat lekken;
- De operatiewond rood, warm en pijnlijk of gezwollen is, dit kan een ontsteking zijn;
- U koorts heeft;
- Uw been aanhoudend dik blijft of u minder gevoel in uw benen houdt.
Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op via één van de telefoonnummers in uw ontslagbrief.